Nieuws Financiën

Logistiek, dat ligt ondernemend Zwolle wel

Van onze redactie 2 december 2015

Logistiek thinkstock

De regio Zwolle begint een bijzondere positie in te nemen wat betreft de logistieke sector. Nergens anders in Nederland werken logistieke bedrijven zo samen als hier. Dat is het ministerie van Economische Zaken ook opgevallen. Subsidie volgt, waarmee een Logistiek Expertisecentrum kan worden opgetuigd.Het regio-Zwolse initiatief is door het ministerie van Economische Zaken en Werkgelegenheid afgelopen week beloond met het toekennen van een subsidie van 6,2 miljoen euro. Met dit geld kunnen onder meer 650 moeilijk in te vullen vacatures van de borden.

ExpertisecentrumMet steun van het Rijk kan er in de regio Zwolle een Logistiek Expertisecentrum (LEC) worden opgezet. Dergelijke centra zijn er ook wel in andere regio's, maar die van Zwolle is de eerste waarbij de regie uitsluitend in handen van ondernemers ligt.

Korte lijnen"Dat biedt de mogelijkheid met korte lijnen te werken", aldus initiatiefnemer Arthur Reijnders. "In andere regio's moeten via overheids- en onderwijsinstellingen altijd medestanders worden gezocht in het bedrijfsleven. Hier in de regio Zwolle kunnen we dat anders doen, omdat het juist de bedrijven zijn die de initiatieven nemen. We verkeren in de bijzondere positie dat steeds meer bedrijven aanhaken en overtuigd zijn van het feit dat we alleen door samenwerking de positie van de regio als logistieke hotspot verder kunnen versterken."

Anderhalf jaar geleden begon Reijnders met twee ondernemers, inmiddels zijn er 21 ondernemers en bedrijven vertegenwoordigd in een werkgroep.

LogistiekHet op te zetten LEC wordt een kleine organisatie waarin eigenlijk alles samenkomt wat met logistiek te maken heeft. Van de opleiding en her- en bijscholing van werknemers tot aan de uitwisseling van personeel op piekdagen. Belangrijk onderdeel is de werving van 650 werknemers. Daarbij gaat het om banen als monteurs, planners, teamleiders, chauffeurs en andere functies die door de sector nu dikwijls moeilijk zijn in te vullen. Maar ook de contacten met de overheid, organisaties als Logistiek Nederland en het onderwijsveld lopen via het LEC.

Het LEC gaat volgende week woensdag tijdens het Regio Zwolle Congres officieel van start.