Nieuws Financiën

'Ondernemen is gewoon een straf'

Marcel Wiegman 7 december 2015

Yvesgijrathondernemenmastersoflxry1065

Masters of LXRY, ooit de Miljonair Fair, komt groter terug dan ooit. Zo bericht Het Parool. 'De cijfers liegen niet. De mensen willen zichzelf graag verwennen.'Lekker vonden ze het wel. De omstanders, de afgunstigen, de mensen die het minder goed met zichzelf getroffen hebben. Yves Gijrath (48), de man van het klatergoud, de uitvinder en organisator van de Miljonair Fair, lag ruim twee jaar geleden uitgeteld op de grond en het volk stond erbij te applaudisseren."Typisch Nederlands," zegt hij. "Het calvinisme zit ons in de genen gerost. Kijk maar naar onze sporters: je wordt pas populair als je doodgaat, kanker krijgt of naar het buitenland vertrekt."CrisisZo sta je op je eigen podium te schitteren naast Pamela Anderson, zo ben je je bedrijf kwijt. Ook aan Gijrath is de crisis niet voorbijgegaan. "Ik zal je heel eerlijk zeggen: het was echt niet leuk meer. Alles is dan negatief, iedereen zit in de problemen. Dan is ondernemen gewoon een straf."Maar hij is terug. Zijn Masters of LXRY, opvolger van de Miljonair Fair, is groter dan ooit. Ruim dertigduizend vierkante meter in de RAI, vier hallen met de enorme Europahal als stralend middelpunt. Vanaf donderdag kan het publiek zich weer vijf dagen vergapen aan de glimmende wereld van exclusieve auto's en jachten, peperdure klokjes, kunst en uit de kluiten gewassen landhuizen. Er worden 45.000 bezoekers verwacht.

Het mag weer. Gijrath: "Het mag weer? Ik vergelijk ons wel eens met het Rijksmuseum. Daar kun je ook gewoon genieten en hoef je niet meteen een Rembrandt aan te schaffen."Goed: je kunt 'je creditcard laten roken tot aan het plafond'. Prima. "Dan zeg ik: graag. Maar het is voor iedereen. Het is museaal, het is ambacht, het is van alles en nog wat. Je kunt hier een waanzinnig mooie dag beleven, een superervaring."Op zijn bureau heeft Gijrath een serie post-its geplakt met de laatste verkoopcijfers uit de autobranche. "Porsche! Bizar! Dit jaar al 1891 auto's verkocht. In 2014 waren het er 1023. Explosief! Jaguar doet het goed, Mercedes doet het goed. Tesla ook. Dat is toch niet echt een buitenmodelletje."Het gaat, wil hij maar zeggen, goed met Nederland. "Je ziet een trend: alles stijgt."Helemaal terug van weggeweest: de projectontwikkelaars. Een groot landgoed in Noordwijk, luxe appartementen aan de Zeeuwse kust. "Er wordt weer heel veel ontwikkeld. En dat zuigt weer bedrijven aan in design, in architectuur."

Luxe, zegt hij, 'is het speelveld waarin wij opereren'. "Daar kun je iets van vinden, maar die markt blijft alleen maar groeien. Luxury is bizar populair. Het is een verslaving. De cijfers liegen niet. De mensen willen zichzelf graag verwennen. Het leven wordt weer gevierd."En Amsterdam heeft succes. "Dat vinden wij hier een heel vies woord, maar als ik naar de stad kijk, denk ik: fantastisch." Onbetaalbaar? "Dat kun je ook zien als een kans. Als je nu een appartement koopt voor twee ton, is het straks het dubbele waard." Zo eenvoudig kan het leven zijn.Vorige week was hij nog in Dubai. "Die mikken voor 2020 op 100 miljoen bezoekers. Wat hebben wij? Zeventien miljoen toeristen? We moeten niet bang zijn voor groei. In de Houthavens bouwen ze nu een penthouse voor 12,5 miljoen euro. In Londen koop je een appartement voor 140 miljoen. Vergeleken daarbij zijn wij nog maar een klein kind."

Wolf of Wall StreetEven valt hij stil. Dan zegt hij: "Ik was tussen 2005 en 2009 de minister van de miljonairs. Als er in Limburg een Ferrari te hard reed, werd ik gebeld om te vragen wat ik ervan vond. Als ik voor een debat werd uitgenodigd, moest er ook iemand van de SP bij om te vertellen hoe asociaal ik was."

Krankzinnige tijd. "Ik noem het het tijdperk van de Wolf of Wall Street. Totale gekte. Het kon niet op. Waanzin. Het exhibitionisme floreerde en wij vonden het heel normaal."Verontwaardigd: "Alleen de graaiende bankier moest niets van ons hebben, die schurkte liever tegen het oude geld aan. Maar ondertussen. Weerzinwekkend volk."Gijrath de crisisontkenner, hij ontkent het niet langer. "Wij dachten: alles is altijd geweldig. Dat is ons ook geleerd. John de Mol zei ooit tegen mij: wat er ook gebeurt, al staat de curator voor de deur, altijd volhouden dat het goed gaat. Nu denk ik: goed is oké, maar niet goed is ook oké."Hij heeft het meegemaakt in Moskou, waar hij een Russische versie van zijn Miljonair Fair begon. "Zat je 's avonds in het restaurant, werd blind de duurste wijn gekozen. Waarom? Er was geen enkele interesse in het product, het werd gewoon naar binnen gelurkt."Gijrath is veranderd, vindt Gijrath. Rustiger geworden. "Ik heb er nog steeds geen moeite mee als iemand drie Ferrari's koopt. Zo'n man valt er niemand lastig mee en het is goed voor de staatskas. Maar ik vind het mooier als iemand ergens voor spaart en het product om zijn vakmanschap waardeert."Dan: "Ik was de minister van de rijken, nu ben ik de lakei van de luxe-industrie."En: "De schoonheid van imperfectie is misschien wel de perfectie van die imperfectie. Dat moet je gewoon durven zeggen."Het klinkt een beetje cruijffiaans, zegt hij met een gezicht alsof hij het zelf ook niet helemaal begrijpt. "Ik ben ook maar een mens. Ik heb altijd mijn best gedaan. Ik ben alles kwijtgeraakt wat ik had. Dat vond ik heel erg klote, maar ja: als het weg is, is het weg. Wat kun je eraan doen? Je kunt er lang over doorpraten, maar dat helpt ook niet. Ik vind het leuk dat het nu weer goed gaat."