Nieuws Financiën

Meer geld naar Thialf

Van onze redactie 19 november 2015

Failliet2thinkstock

Via een omweg gaat waarschijnlijk opnieuw provinciaal geld naar de ontwikkeling van ijsstadion Thialf in Heerenveen. Voor herinrichting van het omliggende terrein is 1,7 miljoen euro nodig, in verband met gewijzigde logistiek. De gemeente Heerenveen heeft dit geld niet. Gedeputeerde Staten van Fryslân stellen nu voor de investering te doen met provinciaal geld. Dit kan door te schuiven in de Investeringsagenda Heerenveen Drachten, meldt FrieschDagblad.

In totaal wordt zelfs bijna 2,5 miljoen euro overgeheveld, om ook de aanleg van een overdekte skeelerbaan bij Sportstad Heerenveen te kunnen financieren. Hiervoor heeft Heerenveen ook geen geld. Aanvankelijk werd geschermd met bijdragen van marktpartijen, maar die zijn er niet gekomen.

Volgens Gedeputeerde Staten is er een groot provinciaal belang: de aantrekkelijke inrichting van het gebied rondom Thialf. Het ijsstadion wordt op de huidige locatie vernieuwbouwd. Daarvoor trekt de provincie al 54 miljoen euro uit.

Volgens de provincie en de gemeente kan er geschoven worden met geld door maatregelen tegen verkeersdrukte rond de snelweg A32, ter hoogte van het voetbalstadion, te versoberen. Als argument wordt gegeven dat de maatregelen niet meer zo nodig zijn, omdat die al in 2010 zijn bedacht, toen nog sprake was van mogelijke nieuwbouw van Thialf bij het Abe Lenstrastadion, uitbreiding van het voetbalstadion en de vestiging van detailhandel in het gebied. Gedeputeerde Staten hebben de investeringsagenda echter in december 2013 vastgesteld, toen al lang duidelijk was dat al die ontwikkelingen van de baan waren. Wethouders van Heerenveen hebben eerder ook steeds aangegeven dat de maatregelen rondom het voetbalstadion onverminderd nodig bleven.