Aangeboden door de Rijksoverheid

Branded Content Financiën

Voorzie je meer of minder inkomsten in 2021? Pas je voorlopige aanslag aan

Het nieuwe jaar is van start. Een goed moment om de verwachtingen voor je bedrijf op een rijtje te zetten. nader te bekijken. Zeker als ondernemer is het slim om in deze tijd van corona meteen jouw verwachte inkomsten te controleren. Dat kan bijvoorbeeld aan de hand van de voorlopige aanslag die veel ondernemers in januari ontvangen. Zo kom je achteraf bij de aangifte inkomstenbelasting niet voor verrassingen te staan.

Van onze redactie 19 januari 2021

Ferry Hoogerheijde startersvoorlichter Belastingdienst

Ferry Hoogerheijde, startersvoorlichter bij de Belastingdienst

Met de voorlopige aanslag betaal je net als mensen in loondienst in het lopende jaar maandelijks belasting over jouw inkomsten. Deze voorlopige aanslag is gebaseerd op de laatst bekende gegevens over jouw inkomen bij de Belastingdienst, een voorlopige of een definitieve aanslag van voorgaande jaren. De Belastingdienst maakt op basis hiervan een schatting voor komend jaar. Na afloop van het jaar doe je aangifte inkomstenbelasting en ontvang je een definitieve aanslag waarmee deze voorlopige aanslag wordt verrekend. Met de voorlopige aanslag voorkom je dat je veel belasting ineens moet bijbetalen of dat je lang moet wachten op terug te ontvangen belasting.

Omdat de voorlopige aanslag 2021 een schatting is, moet je je gegevens goed controleren. Zijn jouw verwachte inkomsten over 2021 bijvoorbeeld te hoog of te laag ingeschat, dan kun je deze aanpassen.

Schatting van de omzet

Houd bij het controleren van de voorlopige aanslag rekening met de impact van de coronacrisis op je omzet. Mogelijk is je omzet gedaald, of verwacht je juist meer omzet te maken door meer producten te verkopen of diensten te verlenen. Dit soort veranderingen hebben gevolgen voor de belasting die je als ondernemer moet betalen.

Zelfstandigenaftrek

Als je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting en meer dan 1225 uur in je onderneming werkt, dan voldoe je aan het urencriterium. Je kunt dan gebruikmaken van de zelfstandigenaftrek, een aftrekpost van € 6.670 waardoor je minder belasting betaalt. Bepaal dus of je in 2021 gaat voldoen aan het urencriterium, want dat kan van invloed zijn op de hoogte van je voorlopige aanslag 2021.

Veranderingen in privésituatie

Verandert er iets in je persoonlijke leven dat van invloed is op je financiële situatie? Ook dan is het belangrijk je voorlopige aanslag aan te passen. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van een huis, het oversluiten van je hypotheek of een echtscheiding. Ontvang je toeslagen? Controleer dan direct of je ook die moet aanpassen.

Voorlopige aanslag wijzigen

Je kunt je voorlopige aanslag over 2021 op ieder moment wijzigen op mijn.belastingdienst.nl. Voor meer informatie kun je terecht op belastingdienst.nl/voorlopige_aanslag.