Nieuws Financiën

Miljardendeal lonkt voor bedrijf in Oss

Kirsten Rietbergen 15 december 2015

Geldwinst1065

Het pas twee jaar oude bedrijf Acerta Pharma uit Oss staat op het punt een deal van 4,5 miljard euro te sluiten met het Brits-Zweedse concern AstraZeneca. Dat is bereid dat bedrag neer te tellen om samen een middel tegen leukemie op de markt te brengen, meldt De Gelderlander.

Acerta meldde eerder deze maand dat een test met het geneesmiddel, acalabrutinib, met succes is afgerond. Tijdens een onderzoek bleek 95 procent van de 61 patiënten met een bepaalde vorm van leukemie positief te reageren op het medicijn.

Acerta Pharma en AstraZeneca bevestigen de gesprekken maar doen geen mededelingen zolang de deal nog niet rond is.

Er wordt gerept van de grootste deal uit de geschiedenis van de Nederlandse biotechsector. Ter vergelijking: het grootste Nederlandse farmabedrijf Organon werd in 2007 overgenomen voor 11 miljard euro door Schering-Plough. Dat is weliswaar ruim het dubbele, maar Organon had zo'n 4000 medewerkers en Acerta in Oss 20 tot 25. Het bedrijf heeft in de Verenigde Staten een vestiging met zo'n honderd medewerkers.

De interesse is groot omdat het middel acalabrutinib goed combineert met andere medicijnen tegen kanker, zoals Keytruda van het farmaceutisch MSD, ook gevestigd in Oss. Dat middel tegen melanomen is sinds enkele weken in Nederland op de markt.

Vorige week liet de 91-jarige oud-president van de Verenigde Staten Jimmy Carter weten dat hij dankzij het 'wondermiddel' Keytruda kankervrij verklaard is. MSD bevestigt de combinatietesten van Keytruda met acalabrutinib.