Nieuws Financiën

Financieringsplatform NLInvesteert wil recessie-solidariteit met mkb-ondernemers

Nederlandse mkb-bedrijven zijn in de greep van een naderende recessie. Ook financieringsplatform NLInvesteert merkt dat er steeds meer seinen op rood springen en luidt de noodklok.

Van onze redactie 4 augustus 2023

Krediet aanvraag mkb

Beeld: Shutterstock

,,Het aantal probleemschulden valt in onze portefeuille nog erg mee. Ook het rendement voor investeerders blijft op niveau. In de gevallen dat het dreigt mis te gaan met een ondernemer, is het overleven van het bedrijf echter ons uitgangspunt. Ondernemers verdienen die solidariteit”, stelt directeur Dirkjan Takke van NLInvesteert.

De problemen bij NLInvesteert beperken zich tot een handjevol ondernemers; het leeuwendeel van de ondernemers die zijn gefinancierd, houdt goed koers. 93,5 procent van de ondernemers voldoet keurig aan hun betalingsverplichtingen volgens het rente- en aflossingsschema.

''We zien helaas dat banken een primaire neiging hebben om hun krediet terug te brengen in moeilijke tijden. Dan gaat het voor een ondernemer van kwaad naar erger''

Dirkjan Takke, directeur NLInvesteert

Zoeken naar oplossingen voor getroffen mkb-ondernemers

6,5 procent van de gefinancierde ondernemers vraagt inmiddels om een verhoogde dijkbewaking, schetst Takke. Dat was vorig jaar nog 5 procent. ,,Het grootste deel van de ondernemers op onze ‘watch list’ gaat uit deze moeilijke fase komen. Vaak gaat het om liquiditeitsproblemen die tijd vragen. Die tijd willen we dan ook voor ze regelen, liever dan ze nog verder in de problemen brengen.”

Oplopende kosten, belastingschulden die terugbetaald moeten worden en problemen in de waardeketen, leiden tot een enorme uitdaging voor veel ondernemers. Takke: ,,We zien helaas dat banken een primaire neiging hebben om hun krediet terug te brengen in moeilijke tijden. Dan gaat het voor een ondernemer van kwaad naar erger. NLInvesteert zoekt met de getroffen ondernemers naar oplossingen. Ook onze beleggers tonen begrip voor ons streven naar continuïteit. Dat kan betekenen dat we een lening verlengen. Niemand heeft er baat bij als een ondernemer failliet gaat. We verwachten natuurlijk wel van de getroffen ondernemers dat zij zelf ook commitment tonen en hard aan een oplossing werken.”

Dirkjan Takke is directeur van NLInvesteert. Foto: José Donatz

Ondernemers krijgen steeds vaker negatief antwoord op kredietaanvraag

Banken zijn sinds de schuldencrisis in 2011 niet meer zo streng geweest bij kredietverstrekking. Vooral voor risicovollere leningen gelden hoge rentes, ook moeten ondernemers vaker en meer onderpand neerleggen, zo blijkt uit informatie van de Europese Centrale Bank. ,,Als ondernemer heb je echter niet altijd een keuze en heb je wel eens extern kapitaal nodig”, aldus Takke.

In de hele eurozone krijgen ondernemers echter steeds vaker een negatief antwoord op een kredietaanvraag bij een bank. Takke: ,,Het is daarmee duidelijk dat non-bancaire financiering steeds belangrijker wordt om groei in het mkb te kunnen blijven stimuleren. Ook bij de hybride financiering zoals wij die verstrekken – een combinatie van geld van investeerders en traditionele kredietverstrekkers - wordt het echter lastiger. De vrees voor een recessie zorgt ervoor dat bijvoorbeeld ook investeerders scherper naar hun rendement kijken.”

Lees ook: Dit kan de reddingsboei zijn voor ondernemers met een problematische schuldenlast

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws