Aangeboden door UWV

Branded Content Financiën

NOW ontvangen? Vergeet de definitieve berekening niet!

Bijna een derde van de werkgevers die een voorschot heeft ontvangen voor de eerste periode van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), is zich er niet van bewust dat zij zélf de definitieve berekening van de tegemoetkoming NOW moet aanvragen. Wordt dit niet aangevraagd, dan kan het leiden tot een terugvordering van het complete voorschot. ,,Het is echt belangrijk dat werkgevers weten dat ze zélf in actie moeten komen."

Van onze redactie 22 juni 2021

Janet helder uwv now regeling definitieve berekening aanvragen

UWV-bestuurder Janet Helder: ,,Voor ondernemers die een derden- of accountantsverklaring nodig hebben, is het zaak dat ze daar nu al mee aan de slag gaan." Foto: UWV

In de eerste periode van de NOW-regeling van maart tot en met mei 2020 ontvingen ruim 139.000 werkgevers een voorschot gebaseerd op de loonsom van januari en een geschat omzetverlies. Tot nu toe hebben zo’n 55.000 werkgevers een aanvraag ingediend, maar ruim 84.000 (60 procent) dus nog niet.

Dit terwijl werkgevers al sinds 7 oktober 2020 de definitieve berekening konden aanvragen. De definitieve berekening is nodig om op basis van de daadwerkelijke loonsom en het daadwerkelijke omzetverlies te bepalen hoe hoog de definitieve tegemoetkoming is waar een werkgever recht op heeft.

​Veel ondernemers weten niet dat zij zélf actie moeten ondernemen

Uit onderzoek dat UWV heeft laten uitvoeren onder de werkgevers die nog geen aanvraag hebben ingediend, blijkt dat bijna een derde zich er niet van bewust is dat het de definitieve berekening zélf moet aanvragen. Daarnaast wees het onderzoek uit dat 44 procent van de werkgevers nog bezig is met het verzamelen van documenten of wacht op de samenstelling van een derden- of accountantsverklaring.

Lees ook: Definitieve berekening NOW: zo bespaar je tijd én geld

Er is nog tijd om aanvraag alsnog in te dienen

Een aanvraag indienen kan nog tot en met 31 oktober 2021, dus er is nog tijd. Maar werkgevers die geen aanvraag doen voor de definitieve berekening, lopen het risico dat ze straks in de problemen komen.

,,Geen aanvraag indienen betekent dat de tegemoetkoming op nul wordt vastgesteld en werkgevers dus hun complete voorschot moeten terugbetalen. Dat willen we voorkomen", zegt UWV-bestuurder Janet Helder. ,,Zeker voor ondernemers die een derden- of accountantsverklaring nodig hebben, is het zaak dat ze daar nu al mee aan de slag gaan. De drukte bij boekhouders en accountants is namelijk groot en dus kan het even duren voordat ze worden geholpen. Daarom is het echt belangrijk dat werkgevers weten dat ze zélf in actie moeten komen en wat ze moeten doen."

Lees ook: NOW: de tools, tips en tricks

Alles op een rijtje om definitieve berekening aan te vragen

Wat een werkgever precies moet doen om een definitieve berekening aan te vragen, heeft UWV op deze pagina op een rijtje gezet. Aan de hand van onder meer instructievideo’s, stappenplannen en simulatietools helpt UWV werkgevers op weg. Daarnaast is het mogelijk om te bellen naar de UWV Telefoon NOW via 088 - 898 20 04.

Direct de definitieve berekening aanvragen? Klik dan hier.