Nieuws Financiën
Iéts minder vaak naar de bank: hier vinden ondernemers investeringen
Ondernemers uit het mkb weten steeds vaker investeerders te vinden die niet de bank zijn. Veruit de meeste investeringen komen nog van de Rabo's en ABN Amro's van deze wereld. Maar het percentage financiering dat bij alternatieve financiers wordt opgehaald neemt toe. Dit blijkt uit het vandaag gepubliceerde onderzoek van de Stichting MKB Financiering.

De markt voor non-bancaire financiering voor het mkb groeit. Het is voor ondernemers toch een hele klus om goed financieringsadvies te krijgen. Foto: Shutterstock
Jaarlijks onderzoekt Stichting MKB Financiering hoe ondernemers aan hun financiering komen. Daaruit blijken twee schijnbaar tegenstrijdige conclusies: in 2022 is minder geld opgehaald door ondernemers in het midden en kleinbedrijf in vergelijking met een jaar eerder. Tegelijkertijd is er juist meer geld opgehaald bij nagenoeg alle investeerders die geen bank zijn.
Dat die twee waarheden naast elkaar bestaan komt doordat de banken nog steeds hofleverancier zijn. Van de mkb financieringsmarkt - tot 1 miljoen euro - is er in 2022 ruim 25,9 miljard euro aan financiering verstrekt, ongeveer 8,7 procent minder dan in 2021.
Lees ook: Ondanks economische somberheid investeren er volgens NLinvesteert nog voldoende mkb-bedrijven
Van die 26 miljard euro is 89 procent door banken gefinancierd en 11 procent door non-bancaire financiers. Een kleine verschuiving van respectievelijk 91 procent en 9 procent in 2021.
Uit het onderzoek komt naar voren, dat op lease na (-7 procent) alle non-bancaire financieringsvormen in 2022 groei laten zien. ‘Direct lenders, vastgoedfinanciers en kredietunies, laten zelfs een groei zien van meer dan 50 procent ten opzichte van 2021.’ Lease, crowdfunding, vastgoedfinanciering, en factoring waren in 2022 samen verantwoordelijk voor ongeveer 86 procent van de totale non-bancaire financieringsmarkt. De rest komt onder andere voor rekening van direct lending, microfinanciering en kredietunies.
Minister Micky Adriaansens bezig met MKB Bank
De opdrachtgever aan het onderzoek, Stichting MKB Financiering, kwam begin deze week in het nieuws. Minister Micky Adriaansens (VVD) van Economische Zaken wil het non-profitplatform Passend Financieren van Stichting MKB Financiering versterken om het mkb à al de British Business Bank te helpen bij financieringsvraagstukken. In de wandelgangen wordt dit ook wel de MKB Bank genoemd.
Lees ook: Minister Adriaansens wil financieringshub voor mkb à la British Business Bank
"Voor de meeste ondernemers en adviseurs is het lastig om de weg te vinden richting betrouwbare financiers. Via platform Passend Financieren gaan we ze op weg helpen"
In het onderzoek gaat Ronald Kleverlaan, voorzitter van de Stichting MKB Financiering, kort in op dit verder op te tuigen financieringsplatform: ,,Steeds meer ondernemers weten de non-bancaire financiers te vinden, maar voor de meeste ondernemers en adviseurs is het nog lastig om de weg te vinden richting betrouwbare financiers. Via het platform Passend Financieren gaan we ze op weg helpen.”
Erkende adviseurs maken meer gebruik van non-bancaire financiering
Opvallend is dat uit aanvullend onderzoek over ‘Erkend financieringsadvies MKB’, een initiatief van Stichting MKB Financiering, blijkt dat adviseurs die dit keurmerk hebben meer gebruikmaken van non-bancaire financiering dan de adviseurs zonder keurmerk, die meer verwijzen naar bancaire financiering. ,,Op basis daarvan kan geconcludeerd worden dat het mkb met een aanvraag bij een Erkend Financieringsadviseur MKB meer onafhankelijke financieringsoplossingen aangeboden krijgt."