Nieuws Financiën

Ondernemers vertrouwen banken niet meer

Natasja de Groot 27 januari 2016

Renteswapcijfers1065

Een groeiend aantal ondernemers heeft er geen enkel vertrouwen in dat banken het renteswap-debacle eerlijk oplossen. Ze vinden dat de politiek de banken nu moet dwingen. Een groep mkb'ers heeft dinsdag een petitie en een zwartboek overhandigd aan de Tweede Kamer om die eis kracht bij te zetten. Dat schrijft het AD woensdag.

Banken verkochten tussen 2005 en 2007 zo'n 17.000 rentederivaten. Dat zijn ingewikkelde financiële producten, bedoeld om renteschommelingen af te dekken. Toen de rente in 2008 echter begon te dalen, pakten de derivaten juist negatief uit. Hierdoor moesten ondernemers soms vele duizenden euro's aan renteopslag betalen.

SchadeVolgens berekeningen in het zwartboek loopt de schade voor het mkb op tot 22 miljard euro.

Honderden ondernemers - die zich hebben aangesloten bij belangenbehartiger Claim Participants - eisen dat de Kamer een onderzoek instelt naar gedragingen van de banken. "Om de schrijnende situatie van de ondernemers en het laakbare gedrag van banken beter in beeld te krijgen," reageert Bert Mouthaan, ondernemer en oprichter van Claim Participants.

AFMDe financiële waakhond AFM heeft de banken al opgedragen om de rentederivaten aan een herbeoordeling te onderwerpen.

Mouthaan heeft er echter weinig vertrouwen in dat de banken hier serieus werk van maken. "Banken lopen 10 jaar na dato dossiers door om te kijken of ze de procedures destijds goed hebben nageleefd en alle formulieren op orde zijn. Zij kijken echter niet inhoudelijk naar de aangeboden producten", luidt Mouthaans verwijt.

Claim Participants stelt dat er bij de verkoop op grote schaal sprake is geweest van misleiding en dwaling. Ondernemers wisten vaak niet wat ze afsloten en wat de risico's waren. Dat dit rentederivaat kon leiden tot hoge en onverwachte kosten, daarover kan varkenshouder Marlies Nouwen uit de Grashoek meepraten. Na het uitbreken van een crisis in de varkenshouderij moest zij sommige maanden 4000 euro bijbetalen aan het derivaat.