Nieuws Financiën

Op zoek naar de Twentse Zuckerbergs

ENSCHEDE - De steenrijke Facebookoprichter Mark Zuckerberg geeft 99 procent van zijn aandelen weg voor ’n betere wereld. Hoe zit dat eigenlijk met gulle gevers in Twente? Het antwoord op die vraag: daar is weinig van bekend.

Van onze redactie 14 december 2015

Spaarvarken anp

Zijn Tukkers zuiniger dan anderen? Is het toeval dat het dialect een woord als kniepköttel kent? Natuurlijk, er zijn wel ondernemers en bedrijven die iets terugdoen voor de maatschappij. Die een leerstoel financieren aan de UT, bijvoorbeeld. Of talentvolle vrouwelijke studenten een beurs verstrekken, zoals Thales. Dan kunnen die studentes straks bij Thales afstuderen. Wellicht dat het aan de volksaard ligt en Tukkers zich er niet op laten voorstaan en in stilte doneren. Want Twentse ondernemers die in alle openheid royaal de knip trekken voor anderen moet je met een lampje zoeken.

Gerard SanderinkTwentenaar Gerard Sanderink (67), eigenaar van automatiseerder Centric en van de beursgenoteerde Antea Group (onder meer Oranjewoud en Strukton), nam twee jaar terug wel de handschoen op. Om te voorkomen dat de fiscus na zijn dood via de successiebelasting met een groot deel van zijn vermogen aan de haal gaat richtte vrijgezel Sanderink een goededoelenstichting op.

Hij wil er het Sanderink Technology Center mee stichten en financiert er studiebeurzen van Saxion- en UT-studenten mee. Sanderink verstrekt excellerende technologiestudenten gedurende de hele looptijd van hun studie een beurs van 10.000 euro per jaar. Vorig jaar ontvingen negen studenten een Sanderinkbeurs, dit jaar acht. Zo heeft de zakenman uit Almelo al 260.000 euro geïnvesteerd in de studie van talentvolle jongeren. Enige echte eis is dat de studenten na hun studie minstens drie jaar bij een Twents bedrijf werken.

InvesterenSanderink wil via zijn stichting bovendien 10 miljoen investeren in het Sanderink Technology Center, een centrum voor toegepast onderzoek op technisch gebied. De provincie Overijssel heeft hiervoor een lening voor 10 miljoen toegezegd. Het Sanderink Technology Center gaat start-ups onderdak, financiering en coaching bieden. Bovendien wil hij er het technisch onderzoek van een aantal van zijn eigen bedrijven in onderbrengen.

„Ik zou er graag onderzoek onderbrengen voor de ontwikkeling van software en sensoren die meten wanneer er onderhoud nodig is aan materieel of aan wegen en bruggen. Dit soort software heeft de toekomst.” Maar de komst van het centrum van Sanderink heeft een jaar vertraging opgelopen. „Ik had al mijn aandacht en energie nodig voor mijn bedrijven, maar na de zomer volgend jaar pak ik het op.” Hij wil met zijn onderzoekscentrum werkgelegenheid scheppen voor driehonderd mensen.

Foto: ANP