Nieuws Financiën

Overname Ten Cate op losse schroeven

Peet Vogels | 18 december 2015

Overnametencateoplosseschroeven1065

De overname van Ten Cate door Gilde Buy Out Partners dreigt te mislukken. Slechts 60 procent van de aandelen zijn aangemeld, maakte het textielbedrijf bekend. Gilde, dat vooraf zei minimaal 66,7 procent van de aandelen te willen hebben, laat binnen enkele dagen weten of het doorgaat met de overnamepoging.

De tegenvaller is geen verrassing. Het bod van 24,60 euro per aandeel was vanaf het begin omstreden. De geboden prijs betekende een premie van 27 procent op de beurskoers voorafgaand aan het bod. Erg mager concludeerden analisten.

OverheidsopdrachtenTen Cate is voor zijn omzet voor een groot deel afhankelijk van overheidsopdrachten. Kunstgras wordt veel voor sportvelden gebruikt, het bedrijf levert brandwerend textiel voor uniformen en geotextiel voor onder meer dijkverstevigingen. En juist die overheidsopdrachten stonden door de crisis onder druk. Dat deed de koers van het aandeel Ten Cate geen goed. Maar het bedrijf zelf benadrukte altijd dat er veel potentieel in het bedrijf zit. Dat zagen beleggers niet terug in het bod. Meer onvredeMaar er speelde al snel nog meer onvrede rond de overname. Het bestuur en de raad van commissarissen stonden vanaf het begin unaniem achter het bod. Ook de ondernemingsraad steunde de overname, omdat het concern zeker 3 jaar bij elkaar zou blijven had Gilde beloofd. Bestuursvoorzitter Loek de Vries zou bestuursvoorzitter blijven na de overname. Onlangs werd bekend dat De Vries ook een financieel belang heeft bij de overname, evenals commissaris Egbert ten Cate. Beide bestuurders mogen investeren in het vehikel dat Ten Cate overneemt. Zij hebben dus belang bij een lage overnameprijs. Want hoe lager de aankoopprijs, hoe hoger de winst bij een doorverkoop. En bedrijven als Gilde verkopen bedrijven vaak na een jaar of 6 weer door.

'Linke Loekje'Die dubbele pet leidde tot woede onder de aandeelhouders. 'Linke Loekje' werd De Vries genoemd. De Vries en Ten Cate ontkenden dat er een belangenconflict speelde. "De enige pet die ik op heb, is die van het bedrijf", zei Ten Cate.

BelangenverstrengelingDe mogelijke belangenverstrengeling was niet de enige smet. Het Financieele Dagblad onthulde onlangs dat behalve Gilde nog twee partijen geïnteresseerd waren in een overname. Maar daar hadden het bestuur en de commissarissen van Ten Cate nooit over gerept. Van meet af aan zijn ze voor het bod van Gilde gegaan. "Van geen van beide andere geïnteresseerden is ooit een bod ontvangen,'' verdedigde De Vries zich hierover. Maar beleggers vonden het opmerkelijk dat de bestuurders niet eens geprobeerd hebben de partijen tegen elkaar uit te spelen.

Gilde moet nu voor maandag bekendmaken wat het doet. Het kan de aanmeldtermijn verlengen, maar dat lijkt niet zinvol. Het kan ook het bod verhogen of besluiten helemaal van de overname af te zien.