Nieuws Financiën

Pensioenopbouw voor ondernemers

Paul van der Kwast 25 januari 2016

Pensioenopbouwondernemers1065

Ik ben net voor mezelf begonnen als ZZP'er. Hoe kan ik pensioen opbouwen? -ARJEN VAN BEEK, ALKMAAR

Vroeger kon je als ondernemer een lijfrentepolis opbouwen wanneer je iets opzij wilde zetten voor je oude dag, maar die wordt nauwelijks meer aangeboden. Tegenwoordig is er de bancaire lijfrente, ook wel banksparen genoemd. Je legt jaarlijks een aftrekbaar bedrag in. Over het opgebouwde saldo betaal je geen vermogensrendementsheffing. Ga je met pensioen, dan koop je met het tegoed lijfrente-uitkeringen bij een bank.

Banksparen is in fiscaal opzicht aantrekkelijk, maar heeft ook nadelen. Zo moet je je wat betreft de hoogte van de jaarlijkse inleg en de duur van de uitkeringen aan strenge fiscale regels houden.

Een flexibeler manier om iets voor je oude dag weg te zetten, is door gewoon te sparen en te beleggen. Belastingvoordelen ontbreken, maar je hebt niks met een bank te maken en hoeft geen rekening te houden met de fiscale uitkeringsregels. Sommige ondernemers hebben liever wat minder belastingvoordeel, zolang ze maar volledig zelf kunnen bepalen wanneer ze stoppen met werken. Dat vereist alleen wel een goede planning en een flinke dosis aan zelfdiscipline.

Paul van der Kwast is onafhankelijk financieel planner en lid van de VOFP in Amsterdam, de Vereniging van Onafhankelijke Financieel Planners.Mail jouw vraag naar vraag@deondernemer.nl.