Nieuws Financiën

Provincies voor helft eigenaar NOM

Van onze redactie 28 december 2015

Minister Kamp NOM aandelen Provincies Noorden nieuwe eigenaar verkopen aankopen

De provincies Groningen, Drenthe en Friesland worden per 1 januari voor de helft eigenaar van de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM) en daarmee krijgen de drie noordelijke provincies veel meer invloed op de keuze van bedrijven waar de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij (NOM) geld in steekt, meldt Noordblog maandag.

Daarover is een deal gesloten met het Rijk, dat bevestig minister Kamp maandagochtend. Met de koop van de aandelen is rond de 50 miljoen euro gemoeid. Op dit moment zijn de drie provincies voor slechts 0,03 procent eigenaar. De rest van de aandelen is in handen van het ministerie van Economische Zaken.

Het Noorden was niet gelukkig met die situatie, de provincies wilden meer zeggenschap over de investeringen van het bedrijf. De onvrede werd versterkt toen uit de Miljoenennota in 2013 bleek dat de staat 20 miljoen euro uit de NOM-kas overhevelde naar Zuid-Nederland.

AandelenSindsdien werd gesproken over de aandelentransactie die nu zijn beslag krijgt. Volgens de Drentse gedeputeerde Henk Brink is een dergelijke greep in de kas nu niet meer mogelijk. De provincies zullen ook profiteren van de deal, stelt hij. Zo’n 40 procent komt terecht in onze economie.

WaardeDe waarde van de NOM is flink toegenomen en blijft stijgen door een aantal succesvolle participaties. Zo zit de NOM met geld in het uiterst succesvolle online-veilinghuis Catawiki in Assen. De aankoop van NOM-aandelen heeft nog wel de goedkeuring nodig van de drie Provinciale Staten.

ZorgDeze zomer uitte de NOM haar zorg over de aankoop van NOM-aandelen door de provincies. Politieke bestuurders zouden meer invloed willen uitoefenen op de dagelijkse werkzaamheden van de ontwikkelingsmaatschappij, aldus een beleidsmedewerker. De angst bestaat dat de provincies hun aandelenpositie gebruiken om projecten voor individuele bedrijven voor elkaar te krijgen.

De provincies vinden dat de NOM businessplannen van bedrijven moet blijven beoordelen.