Nieuws Financiën

'Rabobank zet ondernemers onder druk'

Natasja de Groot 8 januari 2016

Rabobanktorenutrecht1065

Rabobank laat ondernemers oude documenten ondertekenen, waarmee ze verklaren op de hoogte te zijn geweest van de werkwijze en risico's van risicovolle beleggingsproducten. Hiermee wil de bank zich indekken tegen schadeclaims. Zo stelt Stichting Renteswapschadeclaim in het AD.

Bij de stichting hebben zich de afgelopen tijd zo'n veertig ondernemers gemeld die zijn benaderd om bijvoorbeeld 'vinkjes' te plaatsen op documenten van soms wel 10 jaar oud. Deze krant is in het bezit van voorbeelden hiervan.

ComplementerenDe Rabobank laat weten dat 'het verzoek om oude formulieren in te vullen onderdeel kan uitmaken van het complementeren van dossiers'. Volgens een woordvoerder worden eventuele aanpassingen gedaan onder uitdrukkelijke vermelding van de actuele datum. Van het zetten van handtekeningen op oude documenten is geen sprake, stelt de bank.

Sommige ondernemers verklaren onder druk te zijn gezet, onder dreiging van risico-opslagen en opzegging van lopende financieringen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft de meldingen ontvangen en in behandeling genomen. Inhoudelijk wil de financiële waakhond niet reageren.

RenteswapsVeel mkb'ers wisten ten tijde van het afsluiten van die contracten vaak niet wat renteswaps inhielden. Dit zijn complexe beleggingsproducten, die bij een lening werden verkocht. Dat ze ook negatief konden uitpakken, werd volgens de ondernemers vaak niet medegedeeld.

"Nu wordt diezelfde ondernemers verzocht om nog te tekenen dat ze destijds bekend waren met de risico's en dat ze goed waren voorgelicht. Dat is valsheid in geschrifte. En bovendien: wie tekent, verliest zijn recht op compensatie," waarschuwt voorzitter Pieter Lijesen van Stichting Renteswapschadeclaim.

Lijesen bestrijdt de lezing van Rabobank dat de actuele datum boven oude documenten wordt gezet. "Er wordt louter gevraagd om oude documenten te paraferen."

Nederlandse banken hebben tussen 2005 en 2008 zo'n 17.000 renteswaps verkocht aan mkb'ers.