Nieuws Financiën

Regelgeving omtrent scootmobiels in winkelgebied

Van onze redactie 25 november 2015

Scootmobieladvertorial

De scootmobiel is populairder dan ooit. Met steeds meer ouderen in de maatschappij die langer leven maar ook uiteraard te maken krijgen met lichamelijke klachten, is de scootmobiel een ideale oplossing. Met deze handige (steeds vaker elektrische) wagentjes worden de ouderen en lichamelijk beperkten gelukkig weer een stuk mobieler.

Hoewel er genoeg plekken zijn waar er informatie beschikbaar is over scootmobiels, blijft de regelgeving soms onduidelijk: mag een oudere met een scootmobiel bijvoorbeeld nu wel of niet over de stoep rijden? Bent u als ondernemer verplicht om uw winkel scootmobielvriendelijk te maken? Is een scootmobielbestuurder verplicht om een verzekering af te sluiten? Lastige vragen waar u als ondernemer ook wel duidelijkheid over wilt: omdat ze steeds vaker in het straatbeeld verschijnen wordt de kans dat u er mee te maken krijgt ook steeds groter.

Mag een scootmobiel over de stoep rijden?

Een bestuurder mag met zijn scootmobiel over de stoep rijden, maar alleen als hij langzamer dan 6 kilometer per uur rijdt; zo hard als een snelle wandelaar loopt. Op die manier is de kans klein dat men elkaar in de weg zal zitten. Als een scootmobiel over de stoep rijdt, is de bestuurder niet verplicht om werkende lampjes te hebben: Op dit moment wordt de bestuurder gewoon een voetganger. Zodra de scootmobieler op de rijbaan of op het fietspad rijdt, gelden er andere regels.

Bent u als ondernemer verplicht uw winkel rolstoelvriendelijk te maken?

Nee, dat is officieel niet verplicht. Mensen die een scootmobiel besturen zijn in het algemeen in staat om kleine stukjes te lopen, anders dan mensen die een elektrische rolstoel besturen. Scootmobiels zijn over het algemeen groter en onhandiger dan een rolstoel. Toch is het niet erg klantvriendelijk om uw winkel niet enigszins rolstoelvriendelijk te maken. Veel aanpassingen zijn zo gemaakt: een loopplank over de drempel en iets meer ruimte tussen de schappen en bij de kassa. U zult merken dat veel mensen dit op prijs stellen. Wilt u of kunt u uw winkel niet aanpassen vanwege specifieke redenen? Communiceer dan duidelijk dat de winkel niet te betreden is met een scootmobiel op een vriendelijke manier.

Is een scootmobielbestuurder verplicht om een verzekering af te sluiten?

Dat is zeker verplicht. Schade aan een scootmobiel is net zo eenvoudig gemaakt als met een brommer of scooter, waarbij men ook verplicht is een verzekering af te sluiten. Dat is voor u als ondernemer een prettig gevoel, maar uiteraard ook voor de bestuurder. Een verzekering zorgt ervoor dat er bij pech vervangen kan worden geregeld en dat de scootmobiel WA verzekerd is. Bij een aanvullende verzekering kan ook tegen diefstal en aanrijdingen verzekerd worden. De eigen risico's bij deze verzekeringen zijn relatief laag, ondanks dat het om dure voertuigen gaat. Lees meer over de scootmobiel verzekering.