Nieuws Financiën

RegioBank neemt rol van Rabobank over in Overijssel

RAALTE - De RegioBank neemt in steeds meer plaatsen de rol over die de Rabobank van oudsher in deze regio speelde. Terwijl Rabobank de afgelopen jaren tientallen kantoren sloot, werkt RegioBank juist aan een steeds fijnmaziger netwerk van kantoren in de regio. Vaak in plaatsen waar Rabobank net weg is en in sommige gevallen zelfs ín het voormalige pand van Rabobank.

Van onze redactie 14 december 2015

Rabobank Wim Corduwener

,,Steeds meer banken gaan weg, wij zoeken het persoonlijke contact met klanten juist op", zegt directievoorzitter Hans van den Bor. Waar een concurrent vertrekt, onderzoekt hij of er kansen liggen voor zijn bank. ,,We hebben inmiddels 540 vestigingen in Nederland en het doel is dit aantal waar mogelijk verder uit te breiden."

OnvermijdelijkDat er de afgelopen jaren veel filialen van de Rabobank zijn verdwenen, was volgens Jans Schepers onvermijdelijk. ,,De manier waarop Rabobank decennia lang heeft gewerkt, was niet langer houdbaar. Het gros van de klanten bankiert online", zegt de voormalig algemeen directeur van Rabobank Salland. Schepers werkte 41 jaar voor Rabobank, waarvan de laatste 18 jaar als directeur in Salland. Toch kan ook hij zich niet meer herinneren wanneer hij voor het laatst een bankgebouw is binnen gelopen om zijn financiën te regelen. ,,Dat doe ik digitaal, net als de meeste mensen. Het is dus volkomen logisch dat er zoveel kantoren zijn gesloten, daar kwam bijna niemand meer."

Kracht in gedrangNu zoveel filialen gesloten zijn, lijkt de kracht van Rabobank - met beide poten stevig in de regionale klei - in het gedrang. Toch verwacht Schepers niet dat het zo'n vaart zal lopen. ,,De lokale Rabobanken hebben de afgelopen jaren al veel van hun zelfstandigheid verloren. Toch denk ik dat Rabobank ook in de toekomst een cruciale rol zal spelen in de regionale economie. Het contact met klanten zal op een andere manier plaatsvinden. Niet meer vanuit een kantoor, maar digitaal of bij de mensen thuis. Daar is niets mis mee."

Uitstervend ietsDaar denkt RegioBank heel anders over. Die bank zweert juist bij persoonlijk contact met klanten en opende de afgelopen jaren het ene na het andere kantoor. Vaak in plaatsen waar de Rabobank net was vertrokken. Toch denkt Schepers dat RegioBank geen lang leven beschoren is. ,,Voorlopig zullen ze het nog wel even volhouden. Een klein deel van de bevolking vindt het interessant, vooral ouderen. Maar het is een uitstervend iets. Nieuwe generaties gaan echt niet meer op de ouderwetse manier bankieren."

Foto: Wim Corduwener