Nieuws Financiën

Reishonger stuwt winst vliegmaatschappijen

Jeroen Trommelen 11 december 2015

Reizen Vliegtuig Luchtvaart

De lage olieprijs en stijgende welvaart leiden tot een stormachtige groei van het vliegverkeer, meldt De Volkskrant. Zowel het aantal passagiers en vliegbewegingen als de winsten van vliegmaatschappijen breken dit jaar alle records en blijven volgend jaar doorgroeien. Dat stelt de internationale branche-organisatie IATA.

De luchtvaartbranche verwacht dit jaar een recordwinst van 33 miljard dollar (30 miljard euro), vooral dankzij een groei van 6,7 procent van het aantal passagiers. Het vrachtverkeer groeide bijna 2 procent. Voor 2016 wordt een nog sterkere stijging voorzien, met nog eens 6,9 procent meer reizigers.

Door die stijging zouden volgend jaar 3,8 miljard passagiers worden vervoerd op ruim 54 duizend routes. De bedrijven denken daar 36,3 miljard dollar winst op te maken. Per saldo heeft de sector geen enkele last van terroristische aanslagen of economische onzekerheid, blijkt uit de cijfers van de organisatie.

Lage olieprijsDe vraag naar vliegreizen wordt onder meer gestimuleerd door de lage olieprijs. Tickets werden daardoor in de eerste acht maanden van dit jaar gemiddeld ruim 5 procent goedkoper. Consumenten zijn minder geld kwijt aan hun dagelijkse kosten voor benzine en energie en hebben meer te besteden aan vliegvakanties. Ook de stijgende economische groei in veel landen draagt bij aan de groei.