Nieuws Financiën

Senzora in Deventer stopt met suikerhartjes

Na ruim een eeuw stopt het Deventer bedrijf Senzora met waarmee het ooit begon: suikerwerk. Straks rollen er geen suikerhartjes en pepermuntjes meer van de band in de fabriek in de Raambuurt, meldt de Stentor.

Angelique Rondhuis | Foto: Ronald Hissink 26 januari 2017

Suikerhartjes ronaldhissink

Senzora richt zich vanaf nu alleen op wasmiddelen. Gedwongen ontslagen zijn niet te voorkomen. De productie van suikerwerk is verkocht aan een koper buiten Deventer.

Nieuwe fabriek

Het bedrijf is al langer bezig met verplaatsing van de activiteiten uit de Raambuurt. De gemeente Deventer wil de locatie graag gebruiken voor nieuwbouw en bovendien is de productie van soda minder gewenst in de door woonhuizen omgeven fabriek in de Raambuurt.

Er zijn bij de gemeente Deventer vergunningen aangevraagd voor de bouw van een nieuwe kristalsodafabriek aan de Noorwegenstraat. Tevens wordt er gekeken naar de verplaatsing van het laboratorium en de kantoren naar het industrieterrein.

Nadat de sodafabriek verplaatst is met daarnaast alle ondersteunende afdelingen zou alleen de suikerwerkfabriek in de Raambuurt gehandhaafd blijven en dat vindt het bedrijf ongewenst. Inmiddels is er een koper gevonden voor het suikerwerk. Fortuin Dockum neemt de suikerhartjes en ander snoepgoed uit het assortiment van Senzora over. Fortuin Dockum heeft landelijke bekendheid met Wilhelmina Pepermunt.

Onderhandelingen

Na ruim een eeuw pepermuntjes, vruchtenhartjes , antihoest en salmiak tabletten en dextrose pastilles te hebben geproduceerd zal er een einde komen aan deze activiteit in Deventer.

De verkoop zal wel gevolgen hebben voor het personeel. Medewerkers in het suikerwerk worden zoveel mogelijk ondergebracht in andere divisies van Senzora. Gedwongen ontslag kan echter niet worden voorkomen. De onderhandelingen met de vakbond en de OR zijn gaande.