Nieuws Financiën

Strijd om TenCate blijft doorgaan

De onzekerheid over de toekomst van TenCate blijft. Bij de beoogde nieuwe eigenaren, aandeelhouders en medewerkers van het Twentse textieltechnologieconcern. "Vervelend natuurlijk", zegt voorzitter Wim Meuleman van de ondernemingsraad.

Van onze redactie 23 december 2015

Ten Cate breed formaat Carlo ter Ellen

Hij wordt er op de werkvloer op aan gesproken. "De mensen weten niet hoe het gaat verlopen. Maar ook ik kan niet in een glazen bol kijken. Er zit niks anders op dan wachten tot 14 januari." Tot die datum hebben beleggers de mogelijkheid alsnog in te gaan op het bod van Gilde Buy Out Partners, dat samenwerkt met de investeringsmaatschappij Parcom en ABN Amro Participaties. Tot dusver is slechts 60,5 procent van de aandelen aangeboden. Door de termijn met ruim drie weken te verlengen, krijgen ze de boodschap dat er niet meer te halen valt dan 24,60 euro voor hun aandeel. Maar het zal niet voldoende zijn om veel meer aandeelhouders over de streep te trekken, is de inschatting van zelfstandig vermogensbeheerder Edwin Wierda.

Tijd"Eigenlijk heeft Gilde alleen tijd gekocht. Ze moesten vanwege het aflopen van de termijn maandagavond wel reageren met een persbericht, maar de situatie is hetzelfde gebleven. Dat zag je dinsdag ook terug in de koers, die nauwelijks veranderde. Aandeelhouders voelen geen extra druk. Dat was anders geweest als ze hadden gezegd dat als er op 14 januari niet meer dan tweederde van de aandelen zijn aangeboden, ze afzien van de overname. Nu blijft ongewis wat ze doen", zegt Wierda. De voormalige medewerker van Rabobanken in Nijverdal en Hellendoorn volgt TenCate al vele jaren op de voet. Tegenwoordig belegt hij voor vermogende klanten onder andere in het Twentse bedrijf. Hij denkt dat het consortium van Gilde half januari besluit te stoppen met de pogingen TenCate aan het rijtje bedrijven van de investeringsmaatschappij toe te voegen. "Gilde verzwakt de eigen positie als ze toch het bod verhogen. Dat doen ze niet. En ik verwacht niet dat Gilde minimaal tweederde van de aandelen krijgt aangeboden, zoals als voorwaarde is gesteld. Maar stel dat ze toch 70 procent binnen halen, dan blijven ze over met een grote groep aandeelhouders. Dan krijg je een totaal onwerkbare situatie. Gilde heeft ook helemaal geen zin in aandeelhoudersvergaderingen en moeilijke vragen."

TrucsMet tweederde van de aandelen in bezit, heeft Gilde wel manieren om het bedrijf naar zich toe te trekken. Bijvoorbeeld door de activa aan zichzelf te verkopen, of met aandelenemissies de andere beleggers in TenCate te laten verwateren. "In theorie kan dat, maar dat zijn trucs die je in Amerika of Engeland ziet. Ik denk niet dat Gilde beleggers zo bedondert."

ReputatieAls Gilde zich terugtrekt, komt de weg vrij voor andere overnamekandidaten. "Er zijn genoeg partijen, ook Gilde, die wel 30 euro per aandeel willen bieden. Maar alleen als ze de handen vrij hebben om TenCate op te knippen en te verkopen. Dat wil het bedrijf niet. Hoe het getouwtrek om TenCate ook uitpakt, niemand komt ongeschonden uit de strijd. De reputaties van bestuursvoorzitter Loek de Vries en commissaris Egbert ten Cate zijn geschaad.

Gezichtsverlies Beleggers menen dat ze geen belang hebben bij een zo hoog mogelijke biedprijs voor de aandelen omdat ze participeren in het nieuwe bedrijf. "Als Gilde afziet van koop is dat een enorm gezichtsverlies voor bestuur en commissarissen", aldus Wierda. "Ze zeiden dat dit het beste is voor het bedrijf, maar gezien de reacties van de aandeelhouders spraken ze voor hun beurt."

Foto: Carlo ter Ellen