Nieuws Financiën

Top van TenCate uit Nijverdal onder vuur

De in het Nijverdal gevestigde bedrijf TenCate ligt zwaar onder vuur bij aandeelhouders. Bij de extra aandeelhoudersvergadering lopen de emoties hoog op.

Van onze redactie 8 december 2015

Ten Cate Lenneke Lingmont

"Gezwets'', schreeuwen aandeelhouders, als de leiding van TenCate de voorgenomen verkoop van het textieltechnologieconcern verdedigt. En als bestuursvoorzitter Loek de Vries zijn rol in de onderhandelingen met de beoogde nieuwe eigenaar Gilde toelicht, wordt hij uitgemaakt voor 'Linke Loekje'. Met kreten die je normaal eerder verwacht uit het aangrenzende supportersvak wordt in de businessruimte van het Heraclesstadion afgerekend met het voorstel om TenCate voor 675 miljoen euro van de hand te doen. Gezien het toekomstperspectief veel te weinig, is de algemene mening.

Gedurende de vijf uur durende extra aandeelhoudersvergadering lopen de emoties hoog op. Welgeteld 198 beleggers zijn naar Almelo gekomen om zich te laten informeren over alle aspecten van het bod van Gilde Buy Out Partners. Ze vertegenwoordigen 51 procent van de aandelen. Een deel van de aanwezigen laat in woord en gebaar blijken woedend te zijn over de voorgenomen verkoop.

Positieve woordenGaat het bij de meeste aandeelhouders veelal om (extra) winst op hun investering, bij voorzitter Wim Meuleman van de centrale ondernemingsraad spelen andere zaken een rol. "Alle kritiek en insinuaties doen de reputatie van het bedrijf geen goed en doen ons als personeel pijn. Voor ons heeft de waarde van TenCate een heel andere betekenis dan voor jullie. De waarde zit voor ons in de mooie producten die we maken en de toekomst van het bedrijf als geheel. Die continuïteit is voor in ieder geval drie jaar gegarandeerd. Dat is een van de redenen waarom we positief adviseren over de verkoop."

Besluit 16 decemberJuist de garanties die aan de overname zijn gekoppeld, bepalen mede de biedprijs per aandeel. Afgaande op de aandeelhoudersvergadering is het zeer de vraag of een grote meerderheid van de beleggers ermee akkoord gaat. Dat moet op 16 december duidelijk worden uit het aantal aangeboden aandelen. Gilde kan op basis daarvan besluiten de termijn te verlengen of uiteindelijk toch te verhogen. In dat geval heeft het gestamp van de aandeelhouders effect. Maar alle rumoer kan er ook toe leiden dat Gilde besluit af te zien van de overname van TenCate.

Foto: TenCate (Lenneke Lingmont)