Nieuws Financiën

Topman Ahold kritisch over plannen Jumbo

Aholdtopman Dick Boer liet gisteren weinig over van de plannen van rivaal Jumbo om via La Place ook actief te worden in restaurants, zo valt te lezen in het Parool.

Herman Stil (Het Parool) / redactie De Ondernemer 4 maart 2016

Dick Boer Ahold

Ahold heeft volgens topman Dick Boer nooit meegeboden op La Place toen de eetketen van het failliete V&D te koop kwam. Volgens Boer is de overname door Jumbo ook geen aanval op Albert Heijn. "Zij volgen een andere weg die naar Rome leidt."

Jumbo, na Albert Heijn de nummer twee in supermarktland, zou de 61 zelfstandige La Placevestigingen op termijn willen uitbreiden in combinatie met supermarkten. Jumbo biedt in zijn drie megavestigingen, waaronder die in Amsterdam-Noord, al de mogelijkheid om in de winkel bereide maaltijden in een restaurant te nuttigen.

Snel en simpel etenBij de grote Albert Heijn XL-vestigingen worden wel maaltijden - waaronder sushi - bereid, maar Boer gelooft niet in een combinatie met een eetgelegenheid. "Eten in een restaurant duurt voor supermarktklanten te lang," aldus Boer gisteren na de presentatie van de jaarcijfers. "Die willen vooral snel en simpel eten en dan weer weg."

Tot nu slaan combinaties van eten en boodschappen doen nog niet erg aan. Zo valt in Den Bosch al na vier maanden het doek voor versmarkt annex restaurant Van Heinde, dat erkent zich vergist te hebben 'in de complexiteit van een winkel in combinatie met horeca'.

Het wordt nu omgebouwd tot een reguliere supermarkt, nadat groothandel Sligro het bedrijf via een overname te hulp had moeten schieten. Ook andere innovaties hebben het moeilijk. Eerder al raakte zowel Bag & Buy (verpakkingsloze versmarkt annex restaurant) en de Amsterdamse eetwinkel Bilder & De Clercq in moeilijkheden.

Alternatief voor bedrijfsrestaurantAhold gelooft volgens Boer meer in de verdere uitrol van AH to go-winkels bij bedrijven en instellingen. De keten heeft al vestigingen op het eigen hoofdkantoor in Zaandam en bij dat van dochter Bol.com in Utrecht. Daarnaast zit er een vestiging in het AMC.

Volgens het concern kan een AH to Go een prima alternatief zijn voor een bedrijfsrestaurant of als dienstverlening aan werknemer en bezoekers.

Ook overweegt het bedrijf de AH to go's op stations zelf te gaan uitbaten. De reden daarvoor is dat NS, met 45 vestigingen de grootste franchisehouder van de formule, stopt met het uitbaten.

Langs de snelweg ziet het bedrijf minder kansen met To go. AH werkte ooit samen met Shell bij winkeltjes in tankstations, maar dat was geen succes. Vorig jaar sloot Marks & Spencer zes snelwegsupermarkten bij Nederlandse BP-stations.