Nieuws Financiën

Tot ziens kan niet meer bij V&D Enschede

Het laatste uur van V&D heeft geslagen. De executie was gisteren van 10.00 tot 14.00 uur.

Renée Seuren | Foto: Annina Romita 13 april 2016

Vend enschede annina romita

De bordjes met de woorden 'definitieve uitverkoop' en 'alles moet weg' spreken boekdelen. Met kortingen tot 90 procent sluit V&D de deuren.

Floormanager Joscintha Schneider opent 's ochtends met twee vaste collega's voor de laatste keer de deuren van V&D aan het Van Heekplein in Enschede. "De winkel is van mij afgepakt. Er is niets meer aan te doen. Nu moet ik afscheid nemen van iets dat ik echt niet kwijt wil", zegt ze. Schneider kijkt somber het warenhuis in vol lege schappen. "Het is allang niet meer wat het geweest is." De 47-jarige Schneider werkte sinds haar 16e voor het warenhuis. "Mijn collega's zijn als familie voor mij. Straks sluiten we dit deel van ons leven af. Dat wordt huilen..."

Emotionele klantenNiet alleen het personeel is zichtbaar geëmotioneerd door de sluiting, ook klanten zijn geraakt. "Dit was echt mijn winkel", vertelt Serin uit Enschede. De vaste klant noemt het bankroet van V&D een groot verlies voor de stad. "V&D was voor iedereen. De grote jongens hadden in moeten grijpen. Als ik zoveel geld had, dan had ik het gedaan."

Ook de 19-jarige Rosalie Meesters vindt het jammer dat V&D verdwijnt. "Het is raar de winkel zo leeg te zien. Ik kan niet eens meer naar boven lopen, naar mijn favoriete Blond Amsterdam-hoekje. Bijna alles is weg." Een klant die afscheid neemt van het personeel slikt haar woorden in: "Tot ziens kan niet meer..."

Rijen voor de kassaDe rijen voor de kassa's worden alsmaar langer, nog even en de laatste plastic tasjes van V&D gaan over de toonbank. Om 14.00 uur sluiten de deuren van V&D Enschede definitief. Klanten kunnen nog wel afrekenen, maar komen niet meer binnen. Teleurgestelde koopjesjagers worden bij de deur weggestuurd met de woorden: "Helaas, we zijn gesloten. V&D is niet meer, het is voorbij."