Nieuws Financiën

Twijfel over doorgaan verkoop van TenCate

ALMELO - De koers van het aandeel TenCate op de MidKap-index is de afgelopen week met 82 cent gedaald, van 24,25 euro op maandagmorgen naar 23,43 euro op vrijdagmiddag. Na de tumultueus verlopen aandeelhoudersvergadering van maandag verwachten steeds minder aandeelhouders dat de verkoop van TenCate aan investeringsmaatschappij Gilde doorgaat.

Van onze redactie 14 december 2015

Ten Cate Lenneke Lingmont

Volgens zelfstandig vermogensbeheerder Edwin Wierda is de koersdaling het gevolg van die twijfels. Aandeelhouders hebben tot woensdagavond de kans aandelen te verkopen aan Gilde voor de biedprijs van 24,60 euro. Voor een soepele overname heeft Gilde 95 procent van de aandelen nodig.

Onwerkbare situatie"Dat zal zeker niet gebeuren, maar ik denk wel dat meer dan 66 procent wordt aangeboden", stelt Wierda. "Dan heeft Gilde het recht te bepalen wat ze gaan doen. Voor Gilde blijft als nadeel dat de niet-aangeboden aandelen vrij op de beurs verhandelbaar blijven. Het betekent dat je altijd rekenschap moet blijven afleggen aan die groep. Dat levert een bijna onwerkbare situatie op. De kans bestaat dat Gilde het bod intrekt."

Waarmee de weg vrijkomt voor andere overnamekandidaten. Wierda denkt niet dat die zich melden. "Er zijn genoeg partijen, ook Gilde, die wel dertig euro of meer per aandeel willen bieden. Maar alleen als ze de handen vrij hebben om TenCate op te knippen en te verkopen. ."

VEBOok de Vereniging EffectenBezitters (VEB) heeft grote twijfels over de verkoop van het bedrijf. De vereniging, die een groot aantal kleine beleggers vertegenwoordigt, riep de commissarissen van TenCate gisteren op om de verkoop te voorkomen.

Foto: Carlo ter Ellen