Aangeboden door De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM)
Branded Content Financiën
Venture Building helpt Brabantse startups doorgroeien
Venture Building is de Brabantse startup-strategie. Met deze aanpak wil Gert‑Jan Vaessen, manager ventures bij de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), startups consistent laten groeien. „Samen met onze partners ontwikkelen wij data-driven programma's, bieden begeleiding en ook financiering. Niet per se voor een groei in het aantal startups, maar vooral om meer startups succesvol door te laten groeien. Zodat zij écht impact kunnen maken.”

Gert‑Jan Vaessen (BOM): ,,Technische bedrijven hebben een flinke investering nodig om van de grond te komen.” Foto: VanAssenDelft
Bijna elke dag wordt er in Nederland wel ergens een startup opgericht. Ondernemers met een innovatief idee en torenhoge ambities. Deze nieuwe ideeën zijn volgens Vaessen nodig om de concurrentiekracht van Nederland op peil te houden. Helaas wordt het merendeel van dit soort bedrijven nooit echt groot. „Een miljoenenomzet, internationaal actief, een wezenlijke bedrage aan de werkgelegenheid, dat zit er voor veel starters niet in. Venture Building maakt dit wél mogelijk en bereikbaar.”
Aanjager voor verandering
Venture Building is een initiatief van de BOM en partners in het startup-ecosysteem, waaronder ontwikkelingsmaatschappijen en kennisinstellingen. Samen zorgen zij ervoor dat innovatieve startups een vliegende start kunnen maken en door kunnen groeien tot scaleups. En dat is belangrijk, zegt Vaessen. „Ondernemerschap is dé aanjager voor verandering. Van duurzame voeding, een gezonde toekomst en klimaatneutrale energie tot de ontwikkeling van kansrijke sleuteltechnologieën.”
“De helft van de startende ondernemingen redt de eerste vijf jaar niet”
In zijn jaren bij BOM viel Vaessen iets op. „Er groeien maar héél weinig startende ondernemingen door. Dat trok de aandacht, van mij en mijn collega’s. We voerden een meting uit en wat bleek? De helft van de startende ondernemingen redt de eerste vijf jaar niet. En 20 procent overleeft het eerste jaar niet eens. Dat vonden wij dermate zorgwekkend dat we besloten er iets aan te doen. We trommelden alle spelers op die zich in Brabant bezighouden met startups(ondersteuning) en staan nu samen voor Venture Building.”
Brabantse startup-strategie
Venture Building is de ‘Brabantse startup strategie’, aldus Vaessen. „Wij helpen startups bij de uitdagingen die zij onderweg tegenkomen. Daarin laten we ons inspireren door Startup Genome, die sinds 2011 onderzoekt wat de slagingskans van startups vergroot. Uit hun onderzoek, onder 60.000 bedrijven, blijkt dat inconsistent groeien de hoofdreden is voor het ‘falen’ of vastlopen in groei. Daarom focust Venture Building zich voornamelijk op de basis: stap voor stap doorgroeien van startup naar scaleup.”
De Brabantse startup-strategie leunt op vier pijlers, waarvan startup-ondersteuning de eerste is. „Aan de hand van onze programma’s begeleiden wij de startup. Daarin beginnen we bij het begin: de marktbenadering. Wie is mijn klant? Hoe verdien ik mijn eerste miljoen? En hoe maak ik mijn onderneming ‘investor-ready’? Binnen zo’n programma werken we in groepjes ondernemers samen. Daarnaast bieden we individuele startup-ondersteuning aan. Zo staan er in heel Brabant startup-ontwikkelaars klaar, bij ontwikkelingsmaatschappijen en kennisinstellingen, die ondernemers één op één helpen bij hun dagelijkse uitdagingen.”
Data en investeringen
De tweede pijler draait om data. Alle programma’s van Venture Building zijn data-gedreven. „Alles wat wij aanbieden meten we, want meten is weten. Zo kan de ondernemer benchmarken en doen wij extra kennis op over ondernemend Nederland. Op basis van die kennis bepalen we welke interventies nodig zijn en hoe wij onze ondersteuning daar het best op aan kunnen passen.”
Nummert drie richt zich op de financiële instrumenten, speciaal bedoeld voor de vroege fase van het ondernemen. „Op het eerste gezicht lijkt het misschien alsof er ontzettend veel geld in de markt is, maar als je een vergrootglas op het hele startupsysteem legt, valt dat behoorlijk tegen. Zo hebben technische bedrijven, waar iets van scratch af aan ontwikkeld moet worden, een flinke investering nodig om van de grond te komen. Dat kan knap lastig zijn.”
“Om veelbelovende innovators over de streep te trekken, verstrekken wij ook kleine investeringen, tot 50.000 euro”
Vanuit de centrale strategie laat Venture Building de middelen beter aansluiten op de behoefte. Voorbeeld: de studenten van de Technische Universiteit in Eindhoven. Vaessen: ,,Velen hebben geweldige ideeën, maar twijfelen enorm: moet ik die sprong in het diepe wel wagen? Of ga ik toch voor zekerheid en neem ik die vaste baan bij dat grote bedrijf? Om deze veelbelovende innovators over de streep te trekken, verstrekken wij kleine tickets, tot 50.000 euro. Daarmee helpen wij zo’n talent op weg.”
Oproep aan startende én oud ondernemers
Tot slot: community building. „Wij bouwen aan een hele sterke community. Met partners, studenten, de provincie Noord-Brabant, startende ondernemers én oud-ondernemers. Dus, startende ondernemer: waar sta je? En waar wil je heen? Wij gaan graag het gesprek met je aan. En oud-ondernemer: heb jij genoeg van de golfbaan? En wil je een bijdrage leveren aan het tot stand komen van een nieuwe onderneming, middels een (kleine) investering of advies? Wees welkom.”
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met BOM. Meer weten over Venture Building en wat dit voor jouw startup kan betekenen? Kijk op www.bom.nl/venture-building