Nieuws Financiën

'Verrückte Holländer' slaan massaal vuurwerk in

Ton Voermans | Foto: Vincent Jannink 30 december 2015

Vuurwerkverkoopgrensover1065

Eén op de tien vuurpijlen komt morgenavond uit Duitsland. Nederlanders kopen massaal vuurwerk bij de oosterburen, waar het de helft goedkoper is. Maar illegaal is het wel. "Tussen 07.00 en 09.00 uur is de pakkans minimaal." Dat meldt het AD woensdag.

Nergens brandt licht in Uelsen, een Duits dorpje net over de grens bij Almelo. Het is pas 06.30 uur. Bij de Lidl staat de parkeerplaats vol auto's met gele nummerplaten. Voor de deur van de supermarkt staat een rij van meer dan honderd mensen. Vooral mannen. Ze dringen en duwen als om 07.00 uur, 1 uur eerder dan normaal, de deuren opengaan. Achterin de winkel, in de bakken met actieproducten, ligt het vuurwerk.

John is een ondernemer uit Utrecht. Hij wil niet met zijn echte naam in de krant. Elk jaar rijdt hij op 28 december in zijn lease-Volvo naar een vriend in Almelo. De volgende dag rijden ze om 06.00 uur Duitsland in om vuurwerk te kopen. "Voor mezelf, vrienden en collega's. We gaan heel vroeg en ook weer vroeg terug. Een maatje bij de politie vertelde dat tussen 07.00 en 09.00 uur de politie van dienst wisselt en dan is de pakkans minimaal.''

SpannendJohn voelt zich weer dat jochie van 14 jaar dat met zijn zakken vol strijkers de politie te slim af is. In zijn kofferbak ligt voor 500 euro aan pijlen, potten en spuiters. ,,Het scheelt echt meer dan de helft in prijs. En het is natuurlijk ook een spannend spel.''

Vuurwerk kopen in het buitenland mag, mits het niet meer is dan 25 kilo en er een Nederlandse gebruiksaanwijzing bij de producten zit. Ook moet vooraf melding worden gedaan bij de Inspectie Leefomgeving en Transport van de 'import'. Eisen die bij de Lidl-kopers leiden tot hoongelach. ,,Nog nooit politie gezien,'' zegt Cordy Volkerts uit Zwolle. ,,En ik kom hier al jaren.'' Hij vertrok 's ochtends om 05.30 uur met zijn zoontje naar Duitsland om voor drie gezinnen vuurwerk te kopen.

PolitieDe politiecontroles richten zich met name op zwaar illegaal vuurwerk. "Maar we houden ook geregeld mensen bij de Duitse grens aan,'' zegt een politiewoordvoerder in het AD.

"Vierduizend Nederlanders krijg ik vandaag over de vloer", zegt de Lidl-manager. Hij giechelt als hij ziet hoe een nieuwe trolley met dozen vuurwerk binnen 1 minuut leeg is. "Die Holländer sind verrückt,'' zegt winkelbediende Frau Heck als ze wéér een nieuwe kar door de graaiende meute duwt. De manager begint andermaal te giechelen als hij zich de omzet door die gekke Hollanders laat ontfutselen. Bijna een half miljoen euro besteden ze vandaag bij hem. "We zijn gewoon veel goedkoper. Duitsland heeft geen Enschede gehad.'' De vuurwerkramp in Enschede 15 jaar geleden leidde tot tal van eisen aan opslag en veiligheid waar vuurwerkverkopers zich aan moeten houden. Het vergde investeringen van tienduizenden euro's. In Duitsland gelden die regels niet. Elk uur wordt een stalen zeecontainer naast de Lidl gedropt, waarna het winkelpersoneel de voorraad in de winkel aanvult. Geen sprinklerinstallatie te bekennen. Er staat een draadstalen hek rond de losplaats. Dat is genoeg.

Leo Groeneveld, voorzitter van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland weet niet hoeveel geld zijn leden mislopen door de Duitsers. "Voorlopig houden we het op 10 procent van onze omzet, maar het kan veel meer zijn. Het is schrijnend. In het oosten van het land stoppen dit jaar weer veel kleine vuurwerkhandelaren, omdat ze het niet redden. Onze overheid meet met twee maten. Wij moeten een opslag hebben met wanden die een uur brandwerend zijn, sprinklers, noem maar op. In Duitsland ligt het vuurwerk gewoon in de schappen. Daardoor is het goedkoper. En de inkoopkracht van Aldi en Lidl is vele malen groter dan die van onze handelaren.''

Economisch delictGrenscontroles stellen niets voor, weet Groeneveld. "Mensen moeten zich bedenken dat kopen bij de Duitsers een economisch delict is, waarop een minimale sanctie van 400 euro staat. Maar ja, de pakkans is minimaal.''

"Kunnen Sie nog etwas met die prijs machen für grosse Kunden?'' vraagt Stefan Geerlings uit Dronten in zijn beste Duits aan de vrolijke Lidl-manager. Achter Geerlings staan twee karren manshoog opgestapeld met dozen vuurwerk. Nee, geen korting op vuurwerk, ook niet voor grote klanten.

FamiliefeestGeerlings sleept de karren vol bombettes, musketeers en champions met zijn vriend Martijn Spermon en zijn vriendin Melissa Rabelink naar de kassa. 1315,67 euro toont het display. Stefan haalt een stapeltje van veertig 50 eurobiljetten uit zijn broekzak. "2000 euro is het budget. We gaan ook nog naar de Aldi. Ja, het lijkt veel,'' zegt hij als de zijn transportbus achterin is volgestapeld. "Met oud en nieuw hebben we een familiefeest met tweehonderd mensen. Dan valt het wel weer mee. In Nederland ben ik voor dit spul 5000 euro kwijt."

Geerlings rijdt even later met honderden kilo's siervuurwerk in zijn busje de grens over. Achter hem én voor hem een lange stoet Nederlandse auto's. Geen politie te bekennen.