Nieuws Financiën

Vissen laten groente groeien

De Almelose locatie van AOC Oost hoopt via crowdfunding het ontbrekende geld te vergaren voor het duurzame aquaponicsproject.

Van onze redactie 23 november 2015

Andre Hoeben Lars Smook 1

Het is nu nog een proefopstelling, maar als de benodigde 15.000 euro eenmaal bijeengebracht is, dan wordt de gehele kasruimte in een deel van de het AOC in Almelo ingericht voor het duurzaamheidsproject aquaponics. Aan het AOC worden leerlingen uit de gehele regio opgeleid voor een breed scala aan ‘groene’ beroepen, zoals hovenier, dierverzorger, bloemist, veehouder en loonwerker. Maar de school biedt ook de mogelijkheid het zogeheten Groene Lyceum te volgen, wat toegang geeft tot het hoger beroepsonderwijs.

Gesloten systeem „Aquaponics is een bijzonder project, dat prima past in het streven van onze school naar meer duurzaamheid. We gaan vis kweken en (blad)groente telen in één, bijna gesloten systeem”, zegt locatiedirecteur André Hoeben. „ Hij is blij dat het project zo enthousiast is ontvangen en dat er ook gelijk partijen opstonden die er aan wilden meewerken.

Tilapia Volgens Hoeben gaat de Voedselbank Almelo de groente gebruiken voor haar cliënten, het Theaterhotel zet de gekweekte vissen op de menukaart (volgens chef-kok René Bosch wordt begonnen met tilapia omdat die snel groeit en weinig bevattelijk is voor ziekten) en Soweco zorgt voor mensen die het aquaponics-project onderhouden, in de weekeinden en de vakanties.

Hij hoopt in het voorjaar aquaponics bedrijfsklaar te hebben. Het systeem wordt geleverd door het bedrijf TGS in Renkum dat al aquaponicsprojecten in onder andere Egypte, Ethiopië en de Palestijnse gebieden heeft opgezet.

Foto: Locatiedirecteur André Hoeben (Lars Smook)