Nieuws Financiën

Zeeuwse economie is in 2014 licht gegroeid

Rolf Bosboom 17 december 2015

Zeelandzeeuwseeconomie1065

De Zeeuwse economie is vorig jaar met 0,7 procent gegroeid. Zeeland blijft daarmee wat achter bij de meeste andere provincies.Na twee achtereenvolgende jaren van krimp groeide de Nederlandse economie in 2014 met 1 procent, zo heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd. Zeeland kwam uit op 0,7 procent. Dat is beduidend beter dan in 2012 (-1,8 procent) en 2013 (-2 procent), maar elders trekt de economie vaak sterker aan. Koploper afgelopen jaar was de provincie Flevoland (2,2 procent groei), gevolgd door Utrecht (2 procent) en Noord-Brabant (1,9 procent).

Landbouw

Landelijk draagt vooral de dienstensector bij aan de economie: ruim drie kwart. In Zeeland is dat minder en hebben nijverheid (29 procent) en landbouw (bijna 5 procent) een relatief grote inbreng. Het aandeel van landbouw is het grootst van alle provincies.

Het CBS constateert dat het aantal mensen met een baan vorig jaar in alle provincies opnieuw is gedaald, maar veel minder dan in 2013. Zeeland ontwikkelde zich, samen met Friesland en Zuid-Holland, op dat punt het gunstigst. Zeeland heeft ook de laagste werkloosheid van alle dertien provincies.