Nieuws Financiën

Zo kan je bedrijf groeien zonder externe financiers

Groeien zonder externe financiers. Hoe doe je dat? Martijn Lentz schrijft erover in deze blog. Hij is adviseur voor ondernemers en expert op gebied van MKB Financiering bij de Kamer van Koophandel.

René Bogaarts 6 februari 2018

Martijn Lentz bloggervandemaand

Soms verliezen beginnende ondernemers, die in een vroeg stadium met externe financiers in zee zijn gegaan, hun motivatie. Omdat ze een groot pakket aandelen hebben ingeleverd, gaat een groot deel van de winst naar de investeerders. Bootstrapping is een van de weinige manieren om daaraan te ontkomen: geen lening aangaan, maar zakelijke en persoonlijke uitgaven beperken om zo financiële ruimte voor je bedrijf te creëren.

Eigen middelen

Dat begint met het inzetten van eigen middelen. Dat betekent niet alleen spaargeld in je bedrijf steken, maar ook gewoon je eigen laptop, mobiele telefoon en werkkamer gebruiken. Je kunt eventueel ook een extra hypotheek op je huis nemen, als je je maar wel goed realiseert dat je dat geld uiteindelijk wel moet terugbetalen. Familieleden en vrienden zijn soms ook bereid om je een zogenoemde zachte lening te geven, maar realiseer je wat er kan gebeuren als je niet in staat bent hen terug te betalen.

Lees ook: Blogger van de maand Martijn Lentz: 'Taboe op financiële onwetendheid'

Bijklussen en je sociale kring

De meeste ondernemers zouden af en toe een consultancyklus kunnen aannemen of spreken op een symposium. Nadeel daarvan is alleen wel dat het je aandacht voor het bedrijf afleidt. Maar, het genereert wel geld.

Probeer daarnaast om de mensen om je heen voor je bedrijf in te zetten. Familieleden, vrienden, vrijwilligers of stagiairs willen vaak best een handje toesteken om jouw bedrijf verder te helpen. Het hoeft niet zo veel te kosten om hen je waardering te laten voelen.

Vooruitbetalen

Probeer klanten zover te krijgen dat ze een bepaald percentage vooruitbetalen. Als je een leuk product of goede dienst aanbiedt, zijn consumenten verrassend vaak bereid om het aanschafbedrag voor te schieten. Websites als kickstarter.com zijn daarvoor een goed platform.

Samenwerkingen

In de zakelijke markt kun je soms strategische allianties aangaan met leveranciers die geloven dat zij uiteindelijk baat hebben bij jóuw succes.

Als startende ondernemer kun je ook eens kijken welke ondernemerswedstrijden er zijn. Die kunnen aardig wat prijzengeld opleveren. Er zijn best veel van die wedstrijden; landelijk, regionaal of per sector bijvoorbeeld. Los van het prijzengeld ben je erbij gebaat dat je jouw verhaal kunt oefenen en de zichtbaarheid van je bedrijf verhoogt.

In de zakelijke markt kun je soms strategische allianties aangaan met leveranciers die geloven dat zij uiteindelijk baat hebben bij jóuw succes