Nieuws

Brouwgerst de grond in voor de productie van een echt streekbiertje

Jan Dorrestijn (46) uit Leersum is de enige akkerbouwer in de regio die brouwgerst teelt. Die wordt verwerkt in de bieren van Brouwerij Heuvel in Langbroek. 'Een echt streekproduct.' Zo meldt het AD.

Marlous van Merkenstein 31 maart 2017

Biergerst4

Gerrit Dorrestijn (18) rijdt over de akker langs de N416 bij Elst. De wielen voor de trekker drukken de bodem aan, de eg erachter maakt de grond los en vlak, en de zaaimachine stopt de gerstkorreltjes in de grond. Nu is er nog niks te zien, maar half juli zal het gewas ruim 50 cm hoog staan en is het tijd voor de oogst. Vader Jan Dorrestijn (46) teelt de gerst in opdracht van Brouwerij Heuvel in Langbroek. Die gebruikt het, nadat het verwerkt is tot mout, voor zijn bieren. ,,We willen een product maken dat zo veel mogelijk op de Heuvelrug wordt gemaakt, voor de mensen van de Heuvelrug'', zegt Frederik van Lynden van Sandenburg van Brouwerij Heuvel. ,,Jan is voor zover wij weten de enige boer in de regio die nog aan akkerbouw doet, dus hebben we hem benaderd.''

Die zag het experiment wel zitten. Onder begeleiding van de Zeeuwse mouterij The Swaen, die de gerst tot mout verwerkt, ging de boer in 2014 aan de slag. ,,We waren leek, dus de mouterij heeft ons geadviseerd over de korrelgrootte, de bemesting, het eiwitpercentage en welk brouwras we moesten hebben'', legt hij uit.

Streekproduct

Dit is de tweede keer dat Dorrestijn het brouwgerst verbouwt, want met de oogst van drie jaar geleden kon Heuvel nog altijd vooruit. De akkerbouwer hoopt dat dit jaar net zo voorspoedig zal verlopen als toen. ,,Daar tekenen we voor, want het ging perfect. Vorig jaar zou het niks zijn geworden, de zomer was te nat. Je bent weersafhankelijk, dat is het mooie ervan'', vertelt Dorrestijn. ,,Maar met 14 hectare en percelen met verschillende liggingen, moet het gek gaan wil het helemaal niet lukken.''

Voor de oogst wordt de eiwitwaarde van de gerst gemeten. Die moet voor bierproductie hoog zijn. Dorrestijn: ,,Anders is het niet bruikbaar. Voor mij is dat niet heel erg, dan gebruik ik het als koeienvoer. Alles wat ik zelf niet hoef te kopen, is meegenomen.'' Leuk vinden Gerrit en hij het wel dat de gerst uiteindelijk in een bier wordt verwerkt. Gerrit: ,,Nou wordt het echt een streekproduct; anders zou het op een grote hoop gaan en is het weg.''

We willen een echt Heuvelrugproduct maken

Frederik van Lynden van Sandenburg, Brouwerij Heuvel