Nieuws

Deventerse brengt met project boer en retail bij elkaar

Janneke Donders start met 'Boer aan Tafel' project om producten via traceerbare wegen rechtstreeks op het bord van de consument te krijgen. dat schrijft de Stentor.

Merten Simons | Foto: Ronald Hissink 14 april 2017

Boer aan tafel Janneke Donders

Pompoenen uit Diepenveen, aardappelen uit Wijhe en prei uit Herxen. Janneke Donders haalt met haar 'Boer aan Tafel' sinds twee weken producten van lokale boeren bij elkaar, produceert er soep van en brengt het in een transparant kort proces zo snel mogelijk op tafel bij de consument.

,,Traceerbaar en vol aan smaak'', vat Donders haar idee achter Boer aan Tafel vlug samen.

Twee eilandjes

Terwijl de 38-jarige Deventerse een rondje loopt op de Diepenveense zorgboerderij de Kleine Wildenberg, waar Donders haar kruiden vandaan haalt, raakt ze niet uitgepraat over haar concept. "De boer en de retail waren twee eilandjes. Er bestaan best veel boeren die in een winkeltje bij de boerderij producten van zichzelf verkopen. Maar de meeste boeren gaan de boer niet op en komen niet van hun erf af. Dat probeer ik met Boer aan Tafel voor elkaar te krijgen. De producten komen via een transparante weg letterlijk in de winkel te liggen.''

Etiket

Zo staat het verhaal achter de aardappel-preisoep letterlijk op het etiket. Annuska de Jongh de Leeuw van de Wijhese boerderij 'De Jonghe Leeuw' vertelt zo letterlijk waar de aardappelen vandaan komen. ,,Dat is wat ik wilde bereiken'', showt Donders trots het potje aardappel-preisoep dat voor 4,95 euro in de winkelschappen ligt. ,,Mensen willen steeds meer weten waar hun eten vandaan komt. Tegelijkertijd willen ze ook makkelijk eten. Ik merk het zelf ook. Je hebt niet altijd tijd om snel iets te maken, maar je wil dan niet gelijk aangewezen zijn op bijvoorbeeld Knorr-pakjes. Ik wil weten wat ik eet. Het is dan ook niet de bedoeling om dit mega uit te breiden. Als je dat doet gaat het transparante er weer af. Het mooiste zou het zijn als ik het gat tussen de kleinschalige en hele grootschalige voedselvoorziening kan invullen.'' Haar ambities steekt Donders dan ook niet onder stoelen of banken. ,,Dit jaar maken we 20.000 potten en we willen uiteindelijk meer. We beginnen nu met soepen, maar denken verder richting andere producten. Het zegt misschien wel veel dat er nu al aanvragen binnenkomen uit onder andere Amersfoort en Amsterdam.''

Delicatessenwinkels

Voorlopig zijn de soepen van Donders echter vooral te vinden in de omgeving van Zwolle. Wijnwinkel Proef! Diepenveen is de enige verkooplocatie uit de regio. ,,Het is niet de bedoeling om de soepen in supermarkten te verkopen. Het is echt bedoeld voor delicatessenwinkels. We zijn langzaamaan aan het kijken hoe we dat verder uit kunnen breiden. Ik ben er namelijk al wel achter dat er vraag genoeg is. Er is een grote doelgroep voor etenswaren waarbij traceerbaar is waar de producten vandaan komen.''

Er is een grote doelgroep voor etenswaren waarbij traceerbaar is waar de producten vandaan komen

Janneke Donders