Nieuws

Deze Haagse winkeliers vertellen over hun eerste ervaringen als ondernemers

Zelf een winkel beginnen is een flinke stap, die niet iedereen durft te nemen. Deze ondernemers gingen ervoor, schrijft het AD Den Haag.

Paul van Amelsvoort | Foto's: Daniella van Bergen 22 augustus 2017

Aan winkels geen gebrek in Den Haag. De hofstad heeft van alle Nederlandse steden de meeste winkels per vierkante kilometer (34 stuks) en overal zijn wel koffietentjes en lunchrooms te vinden. Het openen van een eigen zaak is echter niet een stap die iedereen zomaar durft te nemen.

Winkelen is populair. Er zijn koopzondagen, in november is er Black Friday. In Den Haag groeide het winkelaanbod de laatste jaren enorm. De stad kan gerust een hemel voor consumenten worden genoemd.

Er kwamen vooral veel kleine zaken bij. Dat is een gevolg van de relatief lage kosten die een eenmanszaak met zich meebrengt: geen of weinig personeel, een klein pand en minder gedoe met ingewikkelde contracten. Een eigen winkel beginnen kan aantrekkelijk zijn. Je kunt eventueel op flexibele tijden werken en je hoeft geen verantwoording af te leggen aan een werkgever.

De drie Haagse ondernemers die hier aan het woord komen hakten de knoop door. Ze vertellen over de lusten en lasten van het ondernemerschap.

,,Ik sta hier echt vanuit mijn passie te werken", zegt Ninke Bartoo van Achtung! Baby aan de Prins Hendrikstraat. Het is een kledingwinkel voor kinderen van 0 tot en met 12 jaar.

,,Ik kan met een klant zomaar 20 minuten praten over koetjes en kalfjes. Als diegene dan ook nog eens tevreden de deur uitgaat, realiseer ik me waarom ik dit doe.''

Businessmodel

In haar winkel hangen tweedehands kleding en handgemaakte producten. Die laatst worden geleverd door startende kledingproducenten. Achtung! Baby biedt daarmee een podium voor beginnende ondernemers en vernieuwt in feite dagelijks. ,,Bijna elke dag hangt er nieuwe kleding, dus de klant krijgt steeds een bijzondere shop-ervaring'', zegt Ninke.

Ze houdt er een origineel bedrijfsmodel op na. ,,Ik hoef nauwelijks te investeren, want ik betaal de aanbieders pas als de kleding wordt verkocht.''

De ingeving om een winkel te beginnen kwam voort uit een behoefte. ,,Ik had een leuke baan als freelancer, maar toen ik zwanger raakte merkte ik dat er geen leuke kinderkleding te koop was in Den Haag. En wat moest ik met alle kleding die te klein was voor mijn dochter? Er lag een unieke kans om mijn droom, een eigen winkel, te laten uitkomen en ook nog eens aan mooie kinderkleding te komen. Toen een vriendin zei dat ik het gewoon moest doen, ben ik via sociale media gaan verspreiden dat ik een winkel zou gaan openen.''

Drempel

De drempel om haar baan op te zeggen en een winkel te beginnen was naar eigen zeggen relatief laag. ,,Als freelancer was ik eraan gewend om een maand geen werk te hebben. Voor veel potentiële ondernemers met een vaste baan kan het lastig zijn om in het diepe te duiken.''

Op de vraag of het allemaal rozengeur en maneschijn is, reageert Ninke afwijzend. ,,Zoek echt uit wat je wilt gaan doen en wees vooral realistisch. Je moet keihard werken en bent in feite zelf de deur van de winkel. Dat is fantastisch, maar het brengt wel enorme verantwoordelijkheden met zich mee.''

30 vierkante meter Frankrijk

Voor Jasper Gramsma is die overstap heel anders gegaan. Hij heeft naar eigen zeggen '30 vierkante meter Frankrijk' in de hofstad. ,,Ik probeer alle uithoeken van Frankrijk uit te lichten." In zijn L'Epicerie du Pape aan de Papestraat staan flessen wijn en blikken confit de canard. En de sfeer doet inderdaad erg Frans aan.

Hij belandde min of meer vanzelf in de ondernemerswereld. ,,Een grote liefde voor Frankrijk heb ik altijd al gehad. Op vakanties nam ik bakken vol spullen mee en ik liet mijn vrienden de producten weleens proeven. Op een gegeven moment kreeg ik wensenlijstjes mee.''

Corporate

Hij werkte jarenlang als journalist en besloot vorig jaar om bij een grote overheidsinstantie te gaan werken. ,,Ik realiseerde me nooit dat ik een grote vrijheidsdrang heb, tot ik daar op kantoor terechtkwam. Toen in de buurt dit pand vrijkwam vielen de puzzelstukken in elkaar. Ik heb vrijwel direct mijn ontslag ingediend en ben begonnen met de voorbereidingen.''

Een eeuwenoude droom van winkelier worden had Jasper niet. ,,Als je het mij een half jaar geleden had gevraagd, zou ik het niet hebben geloofd.''

Idee

De kruidenier raadt potentiële ondernemers aan om zich gewoon in het diepe te gooien. ,,Ik denk dat dat juist heel goed is, anders blijft het bij een idee. Ik spreek ook weleens mensen die alleen maar dromen over ondernemen. Er zijn altijd beren op de weg, maar als de molen eenmaal gaat draaien vallen een boel dingen vanzelf op hun plek.''

Of hij collega's mist? ,,Nee, helemaal niet. Je moet je met collega's altijd aan een bepaald regime houden en dat vreet energie. Als ondernemer heb ik daar geen last van. Ik moet wel altijd zelf koffie halen, dat dan weer wel!''

Als er een vrolijke klant voorbijloopt en gedag zegt, komt Jasper nog met een gouden tip: ,,Blijf dicht bij je hart. Luister naar anderen, maar verlies jezelf er niet in. Anders werk je namelijk alsnog voor iemand anders. Dan had je net zo goed kunnen blijven zitten waar je zat.''

Speciaal bier

Voor speciaalbier verkoper Jamie Barendrecht gaf zijn zoon de doorslag om ondernemer te worden en Dorst Craft Beer Shop te openen. ,,Ik kan nu met mijn zoon een dagje naar de dierentuin gaan en hier de boel sluiten.'' Met een normale baan zou dat volgens hem niet kunnen. ,,Die heb ik ook nooit gehad, dat past niet bij mij'', vindt hij.

Jamie kwam jaren geleden via vrienden terecht in de wereld van het speciaalbier. Een droom van een eigen winkel was er al langer. ,,Ik had een zelfstandige groothandel in bier waarvoor ik producten bezorgde. Vaak bleef er een flinke voorraad over die ik niet makkelijk kon opslaan, dus toen ik dit pandje tegenkwam dacht ik: Waarom niet? Het grootste voordeel is natuurlijk dat ik altijd bier heb'', zegt Jamie met een glimlach. Maar er zijn ook nadelen aan de zelfstandigheid. ,,Ik werk eigenlijk altijd. Daarnaast zijn de marges financieel gezien relatief laag en dat levert soms stress op.'' Door het gebrek aan collega's komt hij te weinig toe aan de boekhouding en aan overige klusjes.

Passie

De bierliefhebber adviseert potentiële ondernemers sommige stappen 'gewoon te ondernemen', op voorwaarde dat ze altijd hun gezonde verstand gebruiken. ,,Iedereen maakt fouten en daar leer je van. Ga alleen geen slagerij openen als je vegetariër bent.'' En ook niet onbelangrijk: ,,Als je een passie hebt, doe je werk dan niet altijd gratis. Dat een vaardigheid voor jou vanzelfsprekend is, betekent niet dat het waardeloos is.''

Zijn toekomst laat hij afhangen van wat er op zijn pad komt. ,,Ik loop vanzelf tegen iets anders aan, net zoals bij mijn bierzaak. Als je eenmaal een winkel hebt, is het niet meer zo spannend om verdere stappen te nemen. Het zou zomaar kunnen dat ik ooit een bar open, maar ik ga niets forceren.''

Als je een passie hebt, doe je werk dan niet altijd gratis. Dat een vaardigheid voor jou vanzelfsprekend is, betekent niet dat het waardeloos is.

Jamie Barendrecht, Dorst Craft Beer Shop