Nieuws

Innovatieve starters MycoCycling telen paddenstoelen op koffieprut

De meeste mensen gooien hun koffiefilter met inhoud in de groenbak nadat ze een bakkie hebben gezet. MycoCycling teelt paddenstoelen op dit 'afval', schrijft De Gelderlander.

Arnold Winkel | Foto: Herman Stöver 12 april 2017

Mycocycling

Waar zijn we?

We zijn op zorgboerderij De Hoge Born, waar MycoCycling zijn oesterzwammen teelt.

Wie zitten er achter MycoCycling?

Tom Bewernick en Sander Reimink (allebei 29) hebben het bedrijf in juli 2016 opgericht. Bewernick heeft geoinformatie gestudeerd aan Wageningen Universiteit, Reimink biologie. Bewernick: ,,Toen ik in Wageningen kwam, had ik paddenstoelen telen al als hobby. Later wilde ik dat graag professioneel gaan doen. Ik heb Sander er bij gevraagd. Inmiddels zijn we al met zijn vijven.''

Wat is het idee?

,,We willen oesterzwammen telen op koffieprut. Dat is een vrij nieuwe techniek. Vorig jaar zijn we een proef begonnen. We hebben toen bij de cafés in Wageningen de koffieprut ingezameld. Daarop hebben we geprobeerd oesterzwammen te telen en dat ging zo goed dat we dat commercieel wilden doen.''

Waren er problemen?

,,Zeker. Het was lastig om in de cafés genoeg koffieprut te vinden. Ook de kwaliteit was te verschillend. Gelukkig hebben we nu met de universiteit de afspraak gemaakt dat we alle koffieprut krijgen die daar achterblijft in de automaten. We hebben 800 kilo per week nodig en dat levert de universiteit. Voor niets.''

Dat is mooi meegenomen...

,,Ja. De universiteit wil meer aan duurzaamheid doen. En wij hebben dat ook hoog in het vaandel staan. Zo snijdt het mes aan twee kanten. Er is ook een ander voordeel. Deze prut hoeven we niet te steriliseren, omdat hij nog zo vers is. We halen het dagelijks op en met het koffie zetten wordt kokend water gebruikt dat al steriliserend werkt. Als je de prut langer bewaart, komt er verontreiniging in en moeten we steriliseren.''

Telen jullie ook andere paddenstoelen?

,,Nee. De oesterzwam is de enige paddenstoel die het goed doet op koffieprut. Dat komt omdat hij zo snel groeit. De andere soorten groeien veel langzamer en hebben concurrentie van andere schimmels. Binnenkort bieden we ook andere paddenstoelen aan, zoals Shiitake. Die telen we nog niet op koffie, maar wel op biologisch substraat.''

Wat is voor jullie nu belangrijk?

,,Naast het verder ontwikkelen van de teelt op koffieprut is het beter beheersen van het klimaat erg belangrijk. Ook het opbouwen van de zaak was voor ons een hele ervaring. Daarnaast waren geld en ruimte het eerste jaar van groot belang. Ruimte hebben we op de Hoge Born gekregen en via StartLife is er ook een investeerder gevonden.''

MycoCycling over tien jaar?

,,We hebben als ideaal dat MycoCycling dan op verschillende plekken bestaat. Op elke plaats worden lokaal paddenstoelen geteeld en afgezet. Dat past ook bij ons idee over duurzaamheid. We werken nu al met een abonnement en lokale afhaalpunten. Dat willen we ook in andere plaatsen kopiëren. Zo kunnen wij goede prijzen vragen, terwijl de klant juist minder betaalt. We hebben geen tussenhandel.''

Wat is het voordeel voor jullie om in Wageningen te zitten?

,,Het is voor ons vooral belangrijk dat we hier een groot netwerk hebben van mensen die geïnteresseerd zijn in lokale producten en bewust eten. Dat zijn niet alleen 'gewone' huishoudens, maar ook winkels en restaurants.''

Wat is de gouden tip?

,,Het is mooi om je droom te verwezenlijken, maar vergeet niet dat het heel veel drukker kan zijn dan je vooraf denkt. En vergeet niet dat je ook moet leven. Ik had een baantje in de IT, maar had dat opgezegd. Dus het geld raakte snel op. Dan is je droom soms ineens helemaal niet meer leuk. Maar het hoort erbij.''

We hebben als ideaal dat MycoCycling over tien jaar op verschillende plekken bestaat.

Tom Bewernick, initiatiefnemer