Nieuws

Zutphense ondernemers openen biologisch eetcafe voor 35-plussers

De naam moet nog op de gevel. Maar verder is de gloednieuwe biologische brasserie en bar van Marjolein Bos (44) en Maaike van der Veldt (50) klaar. Aan de Nieuwstad 18 in Zutphen runnen ze Biobites & Beats, zo schrijft De Stentor.

PETER LEUNISSEN | beeld: Ronny te Wechel 8 september 2017

Eetcafe Biobeates Bites in Zutphen

Het is een avontuur voor Bos van Van der Veldt, want beide vrouwen - ze wonen naast elkaar in Wesepe, Salland - hebben niet eerder gewerkt in de horeca. Maar het ondernemerschap trok hen. En ze hebben beiden iets met biologisch. ,,We hadden het samen al vaker over om iets voor ons zelf te beginnen. Liefst iets met biologische producten. Want daarin zijn we erg geïnteresseerd.''

Horeca zweefde door ons hoofd

De twee waren als franchisenemer in dienst van Beebox, een bedrijf dat maaltijdboxen met verse ingrediënten en recepten aanbiedt, uitsluitend van Nederlandse biologische boeren. De twee hadden de rayons Zutphen en Deventer. Marjolein: ,,Leuk werk. Je kwam veel mensen tegen en je werkte met een verantwoord product. Maar we wilden toch iets anders. De horeca zweefde wel door ons hoofd.''

Bij het zoeken naar een pand kwamen ze terecht op de Nieuwstad in Zutphen. Maaike: ,,Perfect voor ons doel. Het oogt van buiten niet zo groot, maar het loopt enorm ver door. Bovendien ligt het pal tegen het centrum, in een aanlooproute met nog meer horeca.''

Laagdrempelig restaurant annex bar

Voorin eettafels en de bar, daarachter een loungeruimte met meubilair dat snel verplaatst kan worden, zodat een dansvloer ontstaat. Een lichtinstallatie en een uitgebreid audiosysteem zorgen voor de entourage daarvoor. Achterin is nog een vertrek voor mensen die rustig willen zitten of vergaderen. Zowel aan de straatzijde als achter is een terras.

,,Het idee was om een laagdrempelig restaurant annex bar te scheppen. Een benen op de tafel-sfeer. Je kunt hier 's ochtends koffie drinken, een kaartje leggen, wat lezen. We hebben wat kleine gerechten voor de lunch en wat uitgebreidere voor een steviger maaltijd. Maar je kunt de hele dag door van beide kaarten bestellen. We gebruiken alleen biologisch geteelde producten. Als de avond vordert, wordt de caféfunctie belangrijker. Dan kan er ook gedanst worden. We mikken op 35-plussers. Want die doelgroep kan niet op veel plekken terecht om te dansen. En de muziek uit de jaren 60, 70 en 80 staat ons het meest aan.''

'We gaan leuke dingen doen'

Inmiddels is de zaak enkele weken open. Het bezoek neemt toe, al moet het café nog groeien. Maar de twee hebben er vertrouwen in. ,,We gaan leuke dingen doen. Zo hebben we als de Popronde Zutphen aandoet hier de band Peer staan. De Bokbierdag komt eraan.''

We hadden het er al vaker over om iets voor ons zelf te beginnen, liefst met biologische producten