Nieuws Inflatie

Werkgeversorganisaties: wees terughoudend met loonsverhogingen

Werkgevers moeten terughoudender zijn met structurele loonsverhogingen om te voorkomen dat de inflatie verder stijgt. Wel blijft er ruimte voor eenmalige beloningen om het koopkrachtverlies van werknemers te compenseren. Dat schrijven werkgeversverenigingen AWVN, MKB-Nederland en VNO-NCW in hun arbeidsvoorwaardennota voor 2023.

Ertan Basekin (NU.nl) 14 december 2022

Awvn mkb nederland vno ncw terughouden salaris verhogingen cao onderhandelingen inflatie

Verder kunnen niet alle bedrijven de lonen fors verhogen aangezien de winsten teruglopen. ,,De flinke winsten waarover in het begin van 2022 werd gesproken, zijn - voor zover die er al waren - hard aan het verdwijnen. Natuurlijk zijn er ook sectoren die nog wel goede vooruitzichten hebben", schrijven de werkgeversclubs bij NU.nl.

Hoge inflatie

,,De Nederlandse welvaart staat onder druk door de hoge inflatie, het lage consumentenvertrouwen en het langdurig achterblijven van de groei van de arbeidsproductiviteit. We moeten vooral zorgen dat de loonontwikkeling de inflatie de komende periode niet verder opstuwt."

Lees ook: Sint en Kerstman weinig in winkelstraat: 'Gaan binnensteden spooksteden worden?'

De organisaties hebben grote zorgen over onze economie. De situatie waarin het Nederlandse bedrijfsleven opereert, is volgens de werkgevers extreem wispelturig. Dat komt onder meer door de oorlog in Oekraïne en de daaruit volgende energiecrisis.

Economische recessie

,,Na een rap herstel van de coronacrisis komt Nederland waarschijnlijk volgend jaar alweer in een economische recessie terecht. Niet alle bedrijven en sectoren zijn in staat om de financiële klappen door de fors gestegen inkoop- en energieprijzen, terugbetaling van de coronaschulden en de versnelde verhoging van het minimumloon op te vangen."

Lees ook: Snackbarhouder Tonnie plakt flink gestegen energierekening op vitrine: hierom is frietje duurder

De loonruimte moet dus worden bepaald door de situatie waarin een bedrijf of sector verkeert. De loonafspraken moeten daarbinnen passen, vinden de werkgevers. Ook kunnen cao-partijen afspreken hoe arbeidsvoorwaarden meebewegen bij grote mee- of tegenvallers.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws