Nieuws Inflatie

Krimp economie baart ondernemersorganisaties zorgen: 'Waakzaamheid op zijn plaats'

De nieuwe cijfers van zowel het CBS als ABN AMRO over de Nederlandse economie baren zorgen, vinden VNO-NCW en MKB-Nederland. Met een krimp van 0,7 procent in het eerste kwartaal doet Nederland het slechter dan andere EU-lidstaten, die over het algemeen niet krompen of zelfs groeiden. ‘Dat drukt ons met de neus op de feiten.’

Van onze redactie 17 mei 2023

Krimp economie ondernemersorganisaties VNO NC

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,7 procent gekrompen ten opzichte van het vierde kwartaal van vorig jaar. Foto: ANP.

Volgens eerste CBS-berekeningen is de Nederlandse economie in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,7 procent geslonken ten opzichte van het vierde kwartaal van 2022. Toen steeg het nationaal inkomen nog met 0,4 procent. Gisteren bleek ook al dat de industrie in ons land blijft krimpen, terwijl deze sector juist sterk het wel en wee van onze economie bepaalt (voor circa 20 procent) en cruciaal is voor onze concurrentiekracht en strategische autonomie.

Export gedaald

VNO-NCW en MKB-Nederland zien meerdere zorgpunten in de nieuwe cijfers. Zo is het vooral de overheid die volgens het CBS de groei op peil houdt. De voor Nederland belangrijke export daalde met bijna 2 procent en de investeringen stagneren. Op de langere termijn tast dat onze welvaart aan. De combinatie van een hoge rente, aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt en teruglopende consumptie doet zich inmiddels in vele sectoren voelen.

Lees ook: Help, de economie krimpt! Of moet ik mij daar niet druk om maken?

Waakzaamheid op zijn plaats

De lonen stijgen ondertussen flink en waar dat kan, moet dat ook, aldus de ondernemersorganisaties. Toch is waakzaamheid hier steeds meer op zijn plaats. Met een gemiddelde van 7,5 procent kwamen de cao-loonafspraken in april opnieuw boven het niveau van de inflatie uit. In navolging van DNB-president Knot wezen de ondernemersorganisaties al eerder op het gevaar van een haasje over van lonen en prijzen. Volgens ABN AMRO stijgen de loonkosten inmiddels ook harder dan ooit. In totaal zien ondernemers hun loonkosten dit en volgend jaar met zo’n 17 miljard euro stijgen.

Voor VNO-NCW en MKB-Nederland komen de economische cijfers niet onverwacht, maar is het ‘slecht nieuws’ nu juist van ondernemers veel investeringen worden verwacht, zoals in verduurzaming. ,,Door de optelsom van aanhoudend hoge inflatie, oplopende rentekosten en de noodzakelijke investeringen die bedrijven moeten doen, is het belangrijk met elkaar de balans te bewaken en de economie weer op koers te krijgen."

Lees ook: Horeca stuk duurder, maar doet nog altijd goede zaken: voor hoe lang nog?

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws