Nieuws Innovatie

Big brother is watching you

Van onze redactie 9 december 2015

Digitale kastje scannen winkelend publiek Groningen binnenstad

Digitale kastjes achter de etalageruiten van twintig winkels in de binnenstad van Groningen houden het gedrag van het winkelend publiek in de gaten. Deze informatie is van groot belang voor winkels die in de binnenstad zijn gevestigd en voor nieuwe zaken die zich in Groningen willen vestigen, meldt Dagblad van het Noorden woensdag.

De informatie geeft aan waar zich de grootste koopstromen bevinden en de plekken waar de consument in een winkelstraat plotseling besluit halverwege om te keren of een andere route te nemen.

De kastjes zijn geplaatst door het bedrijf Locatus, dat al jarenlang de gedragingen van het winkelend publiek in grote steden van Nederland in de gaten houdt. De digitale kastjes vervangen de ouderwetse methode van handtellers waarvoor altijd dure werkstudenten in dienst werden genomen. Handmatig tellen beperkt zich tot de uren dat een werkstudent kan worden ingezet. De digitale kastjes tellen zeven dagen in de week, etmaal na etmaal, jaar na jaar op twintig plekken.

De kastjes reageren op het signaal dat elke mobiele telefoon uitzendt. Volgens de uitvinders is en blijft het signaal anoniem. Met de digitale informatie kan Locatus zeer gedetailleerde informatie verstrekken over het gedrag van consumenten in de binnenstad. Met de continue, digitale tellingen kunnen afnemers van de informatie bepalen waar ze het beste een winkel kunnen openen, of het te druk wordt bij speciale evenementen en of het slim is extra personeel in te zetten.

Bezoekers van de binnenstad van Groningen die de garanties van Locatus niet geloven, kunnen hun mobiele telefoon in de vliegtuigmodus zetten of wifi uitschakelen.