Aangeboden door MetaXP

Branded Content Innovatie

MetaXP: met passie ondernemers helpen bij VR- en AR-oplossingen

Op afstand vergaderen in een virtual reality omgeving? Of een reparatie door een loodgieter uitvoeren op afstand? Dat is allemaal mogelijk via de Nederlandse start-up MetaXP. Volgens de oprichters van MetaXP zijn hun technologische oplossingen voor ondernemers kosten- en tijdbesparend. Ook dragen zij bij aan duurzaamheid en kunnen zij het probleem van het tekort aan vakmensen deels oplossen.

Peter Westhof 18 november 2022

Meta XP met passie ondernemers helpen bij VR en AR oplossingen Groot

MetaXP: met passie ondernemers helpen bij VR- en AR-oplossingen. Foto MetaXP

MetaXP is een heel jong bedrijf. Het is pas in juli van dit jaar opgericht. De enige twee werknemers zijn nu nog de oprichters Krijn Willemse en Jan Groeneveld. Zij kennen elkaar sinds de middelbare school.

,,We zijn sinds de middelbare school bevriend. De afgelopen jaren hebben Krijn en ik gewerkt in de virtual reality sector”, vertelt Groeneveld. ,,We zijn begonnen met het bedrijf, omdat we merkten dat de adoptie van virtual technology vrij moeizaam ging. Er was een gebrek aan persoonlijke aandacht bij de begeleiding van klanten.”

,,Het geven van persoonlijke aandacht is nu ook onze missie geworden”, vult Willemse aan. ,,Het is niet alleen de software verkopen, maar ook het opleiden van mensen, zodat virtual reality oplossingen ook echt gebruikt gaan worden.”

Volledig andere wereld

MetaXP heeft zich gespecialiseerd in oplossingen op het gebied van zowel augmented reality (AR) als virtual reality (VR). Willemse: ,,Het verschil tussen AR en VR is redelijk simpel uit te leggen. Met VR zit je echt in een volledig andere wereld. Dan zie je je omgeving niet meer. AR is daarentegen een filter over het echte leven. Dan zie je gewoon nog alles om je heen, maar dan is er een filter die extra informatie toevoegt.”

Met AR is het volgens Groeneveld en Willemse mogelijk om meer uit de kennis van specialisten te halen. De specialisten kunnen bijvoorbeeld op afstand via een headset een montage- of een reparatieteam nauwkeurig aanwijzingen geven. Ondernemers besparen zo op de transportkosten van de specialist. Daarnaast kan de tijd die voorheen werd besteed aan reizen, nu worden ingezet om een andere ploeg te begeleiden.

MetaXP: met passie ondernemers helpen bij VR- en AR-oplossingen. Foto MetaXP

Stijgende energieprijzen

,,Stel, je hebt een heel dure loodgieter nodig, die bijvoorbeeld 200 euro per uur vraagt. Ten eerste heb je dan te maken met de transportkosten. Die worden door de stijgende energieprijzen ook steeds hoger. Maar de werkgever betaalt ook het volledige loon voor onproductieve uren. Met AR kan een specialist een AR-bril opzetten. Via een display krijgt het team dan heel nauwkeurige aanwijzingen voor de uitvoering van de klus. Specialisten, die precies weten hoe de klus moet worden uitgevoerd, kunnen op deze manier 100 procent productief zijn. Een goedkopere en minder opgeleide werknemer kan met die bril dan naar de locatie afreizen. Zo vergroot je de productiviteit en tegelijkertijd leert die werknemer hoe hij het onderhoud moet uitvoeren”, meent Groeneveld.

Volgens Groeneveld is ook het milieu sterk gebaat bij AR-oplossingen. ,,Er hoeft zo minder door specialisten gevlogen te worden. Goed voor het milieu dus. Bovendien is er momenteel een groot tekort aan vakmensen, zoals loodgieters, installateurs, elektriciens en monteurs. De inzet van AR-oplossingen kan ervoor zorgen dat deze vakmensen efficiënter worden ingezet.”

Willemse stelt dat er ook bij VR veel oplossingen zijn, die positief uitpakken voor duurzaamheid. ,,Het reizen kan worden beperkt, want in een VR-omgeving kun je bijvoorbeeld met iemand van de andere kant van de wereld gaan vergaderen. Je hoeft de reis dan niet te maken, maar je hebt nog wel dat persoonlijke aspect. In zo’n virtuele vergaderruimte kun je de handen van je gesprekspartners waarnemen en zien hoe ze bewegen. Het voelt echt alsof je met hen in een fysieke vergadering zit. Die persoon zie je overigens niet echt, maar als avatar.”

MetaXP: met passie ondernemers helpen bij VR- en AR-oplossingen. Foto MetaXP

Training van werknemers

MetaXP begeleidt bedrijven stap voor stap in het implementeren van VR en AR-oplossingen. Groeneveld en Willemse komen bij ondernemers persoonlijk langs om hun werknemers op te leiden in het gebruik van de technologie. Op deze manier willen zij voldoende kennis overdragen, zodat er optimaal gebruik wordt gemaakt van de gekozen oplossing.

,,Wij bieden ondernemers het hele proces aan, van het begin tot het eind. Wij kijken allereerst mee met de processen die ze willen verbeteren. Dan gaan we vervolgens na welke bril of hardware daarbij het beste past. Dan kijken we ten slotte of er software nodig is. We doen veel aan opleiding. Dat is heel belangrijk. Die brillen worden heel vaak gekocht, maar de werknemers worden niet goed opgeleid bij het gebruik hiervan. Mensen voelen zich hierbij toch niet heel comfortabel. Dat willen we veranderen”, zegt Willemse. ,,Ons doel is mee te helpen met het implementeren van AR- en VR-oplossingen bij bedrijven. We hebben heel veel passie voor deze industrie en interesse hierin. De industrie bevindt zich nog in een vroege fase. Daar zijn wij eerlijk gezegd heel blij mee, want dan hebben we de kans om mee te groeien.”

Bekijk hun website voor meer informatie of eventuele vragen: https://metaxp.eu/ of email: Info@metaxp.eu.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.