Nieuws Innovatie

Crime App tegen winkeldiefstal

Van onze redactie 17 december 2015

Crime app winkeliers Doetinchem veiligheid

Winkeliers in het centrum van Doetinchem hebben samen met de politie en de gemeente Doetinchem Crime App Centrum (CAC) opgezet. De appgroep, waarmee winkeliers elkaar waarschuwen in geval van diefstal of verdachte situaties, gaat voor het weekeinde in de lucht, meldt De Gelderlander.

Hoe werkt het?De bedoeling is dat er ongeveer zestig winkeliers en eigenaren van daghorecazaken in de Crime App komen. 35 ondernemers hebben al ingestemd aan de groepsapp deel te nemen. Daarnaast heeft ook de wijkagent toegang tot de app, net als de parkeerwachten van handhaving (Buha) en de aansturing van de wijkwachten.

Welke winkeliers welDe deelnemers zijn selectief benaderd, volgens John Rutten, bestuurslid van de Ondernemers Vereniging Doetinchem (OVD). Rutten heeft veiligheid in zijn portefeuille "Het heeft geen zin om veertig winkeliers in de Hamburgerstraat op de app te hebben, wel twee of drie", zegt Rutten. "Maar we willen ook winkeliers op de Terborgseweg en De Veentjes om zo een zo groot mogelijke dekking te krijgen. De nachthoreca hebben we hier niet bij betrokken. Die hebben een eigen groepsapp en zijn bovendien op andere tijden open."

Foto's en filmsDe CAC is opgezet door Rutten, Bauke Vogelgang (eigenaar van lingeriezaak Vermolen in de Boliestraat) en Jelco Luimes, student Integrale Veiligheidskunde aan de Hogeschool Utrecht die stage loopt bij de gemeente Doetinchem. "Een dergelijke groepsapp willen we al heel lang om snel informatie te kunnen uitwisselen over bijvoorbeeld winkeldiefstal of vals geld waarmee is afgerekend", zegt Vogelgang. "Er kan ook direct een filmpje of foto van een persoon die iets steelt op worden gezet. Gevolg is dat de winkelstad steeds veiliger wordt."

De deelnemers aan de Crime App hebben allemaal een contract met regels moeten ondertekenen. De belangrijkste regel is dat foto's en filmpjes van verdachte situaties of personen niet buiten de groepsapp worden gebruikt. Rutten: "Niet dat ze op Facebook belanden en er een klopjacht ontstaat." Wie de regels overtreedt, wordt uit de groepsapp gezet.

Hoeveel schade er jaarlijks door winkeldiefstallen is in Doetinchem, is niet bekend. "Maar dat loopt zeker in de tienduizenden euro's", zegt Rutten.

BuurtappLuimes is tegelijkertijd bezig een inventarisatie te maken van buurtapps (waar buren elkaar op de hoogte houden en waarschuwen) die uit veiligheidsoogpunt zijn opgezet in wijken van Doetinchem. "Dit om in beeld te brengen waar de buurtapps zitten en ze ook effectief op elkaar aan te sluiten", zegt Luimes, die inmiddels tien aanmeldingen van straten en wijken heeft ontvangen. "Uit de inventarisatie is al duidelijk geworden dat de wijk De Pas een buurtapp heeft, maar ook de Wilhelminastraat (een straat in De Pas, red.). Beide weten dat niet van elkaar. Dat kan handiger."