Nieuws Cybersecurity

Boefproof moet mkb'er bewust maken van gevaren internet

Cybercriminaliteit is nog altijd een onderschat probleem. Met name de mkb’ers onderschatten de risico’s van online werken. “Ondernemers zijn vaak optimistisch en gefocust op kansen. Dat er ook gevaren zitten aan het internet, wordt snel vergeten”, verklaart Michel van Schie, Nederland ICT. Om het bewustzijn van ondernemers te vergroten, is het ministerie van Veiligheid en Justitie samen met dertien partijen uit de telecom- en ICT-sector de Boefproof-campagne gestart.

De Ondernemer 3 november 2016

Cybercrimelaptop

“Naast de financiële schade van diefstal van de apparatuur zelf, is de kans op vervolgschade bij mkb’ers groot. Zo kan misbruik worden gemaakt van intellectueel eigendom, klantdata en andere vertrouwelijke bedrijfsgegevens als deze in verkeerde handen terecht komen. Onderschat dat risico niet!”, aldus Jeannine Peek, voorzitter Nederland ICT. Het is volgens haar en haar collega Michel van Schie daarom van groot belang dat zoveel mogelijk mkb’ers hun apparatuur boefproof maken.

Het instellen van zakelijke apparatuur neemt zo’n vijftien seconden tot een paar minuten in beslag en kan gedaan worden via www.boefproof.nl.

Maar wie denkt dat hij na het installeren van de boefproof apparatuur volledig online beveiligd is, heeft het mis. “Boefproof is pas het begin”, vertelt Michel van Schie. “Bij boefproof stel je een wachtwoord in en zorg je ervoor dat je na verlies van je telefoon of laptop op afstand jouw gegevens kan verwijderen. Maar er zijn veel meer gevaren online.”

RansomwareZo laat Van Schie onder andere het woord ransomware vallen. “Ransomware is een chantagemethode, waarbij de hacker geld vraagt voor het openen van bestanden. Het kan dus zo maar zijn dat de desbetreffende hacker belangrijke stukken blokkeert en deze pas opent als jij een geldbedrag hebt betaald.”

Hoe je deze gevaren kan voorkomen? “Update altijd je software”, tipt Van Schie. “Het kan soms lijken alsof je dagelijks de software moet updaten, maar bedenk dan altijd dat dit voor de goede zaak is.”

Daarnaast is het volgens hem van belang dat je ook je personeel bewust maakt van de gevaren. “Er zijn steeds meer werkplekken in Nederland waar het personeel zijn eigen laptop meeneemt. Deze laptops moeten ook veilig zijn, want voor je het weet gaat de crimineel alsnog aan de haal met gevoelige informatie.”

Veilig internettenBen je benieuwd of jouw online werkzaamheden veilig en up to date zijn? Neem dan een kijkje op veiliginternetten.nl.

Gerelateerde artikelen:

Zo bescherm je jezelf tegen ransomwarePas op voor phising en andere cybercrime5 tips voor mkb'ers tegen cybercrime