Nieuws Innovatie

Dronepiloot of 3D-tekenaar: naar deze beroepen is wél vraag

Met alle 'smart' uitvindingen zijn ook nieuwe functies ontstaan, schrijft Het Parool. Van 3D-tekenaar tot dronepiloot: zij verdienen hun geld met de technieken van nu.

Marloes de Moor | Foto's: Eva Plevier 14 juni 2016

Robokat 3d tekenaar katelijne kenter

Een adviseur die ervoor zorgt dat je zelf nooit meer een gordijn hoeft dicht te trekken en bij elk toiletbezoek wordt toegezongen door soulzanger Barry White. Had iemand je dat twintig jaar geleden verteld, dan was je vermoedelijk in lachen uitgebarsten. Dat was iets voor in films als A Space Odyssey. Nu is het de werkelijkheid en verdienen mensen hun geld met het verzinnen van dit soort mogelijkheden.

Door de snelle technologische vooruitgang ontstaan veel nieuwe beroepen. Uitgestorven ambachten met illustere namen als reetveger, krullenjongen, scheepsjager, snuifmolenaar en goudpatser hebben plaatsgemaakt voor de domotica-adviseur, de 3D-printspecialist, de windturbinemonteur en de dronepiloot.

Uit het Future of Jobs report 2016 van het World Economic Forum (WEF) blijkt dat de arbeidsmarkt de komende vijf jaar ingrijpend zal veranderen. De vierde industriële revolutie wordt dit ook wel genoemd. Wereldwijd zullen naar verwachting vijf miljoen banen verdwijnen door onder meer robotisering en de toepassing van nanotechnologie, kunstmatige intelligentie en 3D-printers. Vijfenzestig procent van de kinderen die nu op de basisschool zitten, zullen beroepen uitoefenen die we nu nog niet kennen.

Creativiteit wordt een steeds belangrijkere vaardigheid. Robots en computers kunnen immers niet alles. Om optimaal te profiteren van de technologische veranderingen moeten werknemers ook creatief zijn. Katelijne Kenter, Niels Voorn, Roland van Veen en Maurice Foppele stoppen hun creativiteit in zo'n nieuw beroep met toekomst.

'Straks is het normaal om jezelf als kabouter of centaur te laten printen'

Katelijne Kenter (42) is 3D-tekenaar 'Robokat' en bedenkt ideeën en 3D-prints voor o.a. kunstenaars, reclamebureaus en ambachtslieden.

"Mijn fascinatie voor 3D-printen begon zes jaar geleden. Ik werkte jaren in de reclame en wilde meer met 3D-tekenen en printen doen. Via zelfstudie op internet leerde ik het vak. In het begin moest ik vaak uitleggen wat ik precies doe en hoe 3D-printen werkt, maar het wordt steeds bekender."

Tuinkabouters"Ik verwacht dat het over een tijdje normaal wordt om een winkel binnen te lopen en een ontwerp in 3D te laten printen. Of om bijvoorbeeld jezelf als kabouter of centaur te laten afdrukken. Voor een opdracht van een particulier heb ik al eens de hoofden van zijn kinderen in tuinkabouters gemonteerd, en die geprint in 3D."

"Ik doe de meest uiteenlopende creatieve projecten voor reclamebureaus, kunstenaars en ambachtslieden. Voor een kunstenaar ontwierp ik bijvoorbeeld de speelstukken voor een alternatief Monopolyspel.Een fotograaf vroeg me om een specifiek masker uit Israël na te maken voor een poster van de KunstRAI. Het zou te duur worden om het te laten invliegen, dus ik heb een kopie in 3D gecreëerd. Ook erg leuk was een serie Minionsfiguren voor supermarkten."

Duur"Ik vind het geweldig dat je met 3D-prints op een toegankelijke manier nieuwe producten kunt maken. De 3D-printtechniek is nu nog duur, waardoor klanten soms nee zeggen vanwege de hoge kosten. Zodra die lager worden, zijn de mogelijkheden groter en wordt het voor mij interessanter."

"De technische ontwikkelingen op dit gebied gaan heel snel. Nu worden nog vooral metaal en plastic geprint, maar je kunt bijvoorbeeld ook al met keramiek of glas printen. Er zijn binnen deze specialisatie veel mogelijke toepassingen, dus er ligt nog een wereld open. In de nabije toekomst zou ik graag dingen willen ontwerpen en die als eigen design verkopen."

'Ik wil mensen laten zien dat drones niet gevaarlijk zijn'

Niels Voorn (24) is gecertificeerd dronepiloot en runt het bedrijf Dronevlieger.nl.

"Een jaar of vijf geleden was 'drone' een vies woord. Het werd geassocieerd met oorlog en militaire drones. Dat is jammer, want drones zijn juist erg nuttig en leuk. Mijn interesse ontstond vanuit een modelbouwhobby, mijn liefde voor gadgets en mijn werk als cameraman."

"In 2011 begon ik met het bouwen van een eigen drone en verfijnde ik de techniek totdat hij helemaal naar mijn zin was. Twee jaar geleden begon ik met mijn bedrijf Dronevlieger.nl, waarmee ik films en foto's in opdracht maak."

Geld verdienen"Om commercieel te kunnen vliegen had ik een brevet nodig. Hobbymatig met drones vliegen mag in principe iedereen, zolang je je aan de regels houdt. Maar als je er geld mee wilt verdienen, heb je de juiste papieren nodig. Ik volgde een driedaagse opleiding voor dronevlieger bij EuroUSC in Engeland. Met dat diploma mag ik overal in Europa legaal vliegen."

"We doen opdrachten voor bijvoorbeeld reclamebureaus en bedrijven, maar maken ook informatieve films. Met voldoening kijk ik terug op een project voor de TUI Care Foundation. Ik maakte voor deze opdrachtgever een film over traditionele wijnbouw op Lanzarote. Er was geen budget, waardoor ik in drie dagen alles in mijn eentje moest doen. Dat is gelukt." Passieproject"Ik vind het mooi dat ik iets kon doen voor een goed doel; het bewijst het nut van drones. Om die reden geef ik ook vaak demonstraties en workshops. Ik wil mensen bekend maken met drones en laten zien dat ze niet gevaarlijk zijn."

"Een paar keer per jaar financier ik een zogenoemd passieproject, waarin ik mijn grenzen verleg. Ik heb bijvoorbeeld gevlogen in een ruimte met slecht bereik en veel storing en ging dan ergens vlak onderdoor. Ik kon bijna niet zien wat ik filmde. Het was tricky, maar zulke experimenten maken het dronevliegen extra leuk."

'Als er geen lift is, moet ik klimmen'

Roland van Veen (48) werkt als servicetechnicus voor windturbines bij Vestas.

"Een alledaags beroep heb ik niet. Als ik vertel dat ik met windturbines werk, zijn mensen vaak geïnteresseerd in allerlei details. Hoe ga je naar boven? Is er een lift? Heb je geen last van hoogtevrees? Is het niet erg krap daarboven? Ze zijn altijd verrast als ik vertel hoe groot de machinekamer is. Dan realiseer ik me dat wat voor mij inmiddels normaal is, voor anderen een compleet nieuwe en interessante wereld is."

"Ik koos acht jaar geleden voor dit beroep, omdat het me uitdagend en afwisselend leek. De werkzaamheden die ik in de windturbine doe, kunnen hydraulisch, elektrisch, mechanisch of besturingstechnisch zijn. Ik vind het fantastisch om te zien dat al die technieken samenkomen, bovendien voelt het goed dat ik zo mijn steentje kan bijdragen aan groene energie."

Kenia"Mijn werkterrein is voornamelijk Amsterdam en het noorden van Nederland, maar het kan voorkomen dat we worden gevraagd om onze collega's in het buitenland te helpen. Aruba, Curaçao, Kenia, Zuid-Afrika: dat zijn natuurlijk de leuke klussen."

"We komen bij een windturbine voor onderhoud, een storing of een controle. Eerst zetten we de windmolen stil, want het is niet toegestaan om in een draaiende turbine te werken. Nadat we beneden alle benodigde gereedschappen, onderdelen en documentatie hebben verzameld en in hijstassen hebben gedaan, gaat een van de monteurs naar boven. Soms met een lift, soms moeten we klimmen."

Voldaan"Met een kraan laat hij dan een takel in de windturbine zakken, zodat we de spullen omhoog kunnen hijsen. Hierna gaat de tweede technicus naar boven. Voor de veiligheid werken we altijd met zijn tweeën.""Als we klaar zijn, laten we de spullen weer naar beneden zakken en starten we de windturbine op. We maken een rapport van de werkzaamheden en bellen de klant dat zijn windturbine het weer doet. En elke keer weer geeft het een voldaan gevoel als ik de turbine opnieuw aan het draaien heb gekregen."

'Druk je op het lichtknopje, dan begint Barry White te spelen'

Maurice Foppele (42) is adviseur en installateur van Smart Homes bij Aurora Futura.

"Bij Smart Homes denken mensen vaak aan verlichting in huis die je met je mobiele telefoon kunt bedienen op afstand. Leuk om te laten zien op een verjaardag, maar met échte Smart Homes heeft dat niet zo veel te maken. De techniek gaat veel verder dan dat. Het is bijvoorbeeld mogelijk om gordijnen automatisch te laten sluiten als buiten de temperatuur stijgt. Of om één knop gebruiken om de verschillende gordijnen, zonweringen en rolluiken tegelijkertijd dicht te doen. In principe kan bijna alles, als je maar creatief bent."

Specialisatie"Zes jaar geleden specialiseerde ik me in Smart Homes. Destijds had je alleen dure high-endsystemen voor huizen van de happy few, verder was er nog niks. Ik merkte dat er vraag was naar meer betaalbare systemen. Daar speel ik op in met mijn specialisatie."

"Voor elke opdracht ga ik eerst bij mensen langs om te bespreken wat hun wensen zijn. Ik was bijvoorbeeld bij een woning in Utrecht waar ze 'iets' met muziek in huis wilden. De vrouw vertelde dat ze zo van Barry White hield en dat ze zijn nummers zelfs op de wc luisterde. Ik heb toen een systeem ontworpen waarmee Barry White in de toiletruimte speelt als je twee keer op het lichtknopje drukt."

Eindeloze mogelijkheden"Zo kan ik overal koppelingen maken. Bij klanten met zonnepanelen kan ik er bijvoorbeeld voor zorgen dat de afwasmachine pas aangaat als de zon schijnt. Zo maak je slimmer gebruik van je eigen opgewekte energie en ben je minder geld kwijt."

"Als ik vertel over mijn werk zeggen mensen weleens tegen me dat ze zoiets niet nodig hebben en zelf alle lichtknopjes wel aan kunnen doen. Maar vergelijk het met een nieuwe auto waarvan de lichten automatisch aan gaan in een tunnel of bij slecht weer; dan ben je toch ook blij? De techniek is er, dus waarom zou je daar geen gebruik van maken? De mogelijkheden zijn eindeloos, dat maakt dit werk erg interessant."