Nieuws Duurzaamheid

AB InBev opent in Amsterdam eerste Europese klimaatneutraal depot

Brouwer AB InBev opent in samenwerking met haar logistiek partner Nabuurs City Logistics haar eerste CO2-neutrale distributiecentrum in Europa. De locatie: het Business Park Amsterdam Osdorp.

Van onze redactie 21 juni 2023

AB In Bev klimaatneutraal depot 2

Foto: AB InBev

Vanuit dit distributiecentrum belevert de brouwer haar klanten in en rond Amsterdam via elektrisch transport, wat de ambities van de brouwer onderstreept om haar klanten nog beter en meer duurzaam te bedienen. Voor AB InBev is dit ook een nieuwe stap richting haar ambitie om tegen 2040 Net Zero te zijn in de volledige waardeketen.

Waterdoorlatende bestrating en hout met FSC-certificering

Het 10.000m2 grote CO2-neutrale gebouw is volledig duurzaam en natuur-inclusief ontworpen door Heembouw Architecten met een focus op modern design. Het hele dak is voorzien van 3.020 zonnepanelen die gemiddeld 1 Mwh stroom opwekken per jaar. De gehele noordgevel is bedekt met inheemse bomen en heesters om de lokale biodiversiteit te versterken, en het platte dak is een sedumdak bedekt met vegetaties.

De slimme inplanting doet het gebouw bovendien perfect aansluiten op zijn omgeving. Verder is er gekozen voor materialen met een zo laag mogelijke milieu-impact, zoals een waterdoorlatende bestrating en hout met FSC-certificering. Het stadsdistributiecentrum doet ook aan nauwkeurig waterbeheer. Zo voert het zoveel mogelijk (schoon) water direct af op de sloot of filtert het in de ondergrond, wat de biodiversiteit bevordert.

''Wij zien het als onze plicht om continu te investeren in duurzaamheid: van groenere logistiek, tot watermanagement, het vergroten van de biodiversiteit, het welzijn van onze medewerkers en een groenere brouwomgeving in het algemeen''

Chris Vanbroekhoven, Country Director AB InBev Nederland

Groene en klimaatneutrale stadsdistributie in Amsterdam

Niet enkel het distributiecentrum zelf, maar ook de daaraan verbonden logistiek gebeurt zo duurzaam mogelijk. Vanuit het distributiecentrum bevoorraadt AB InBev, in samenwerking met Nabuurs City Logistics, alle horecazaken en handelaars in de volledige Amsterdamse binnenstad via elektrisch transport. Deze emissieloze stadsdistributie brengt een aanzienlijke CO2-reductie met zich mee. Voor deze kortere afstanden worden elektrische Volvo trucks ingezet, die een besparing van 24 ton CO2 per jaar per truck opleveren. Zo zal de brouwer in 2023 11 elektrische trucks in het totaal inzetten voor deze stadsleveringen. Verder wordt het aantal logistieke bewegingen voor de provincie Noord-Holland geminimaliseerd via een slimme en efficiënte inrichting van de logistieke stromen.

Chris Vanbroekhoven, Country Director bij AB InBev Nederland: ,,Als brouwer zijn wij afhankelijk van natuurlijke ingrediënten en begrijpen we als geen ander hoe belangrijk een gezonde omgeving is. Wij zien het daarom ook als onze plicht om continu te investeren in duurzaamheid: van groenere logistiek, tot watermanagement, het vergroten van de biodiversiteit, het welzijn van onze medewerkers en een groenere brouwomgeving in het algemeen. Dit is niet enkel goed voor onze planeet, maar voor iedereen.”

Lees ook: Deze vastgoedondernemer is juist blij met verbod op vrijstelling stikstof: 'Grootste frustratie zit bij fossiele bedrijven'

Nieuwe werkomgeving voor werknemers

Naast een gezonde omgeving draagt AB InBev met haar klimaatneutraal gebouw ook bij aan een innovatieve werkomgeving voor de lokale werknemers. Verschillende duurzame bouwkeuzes hebben een direct effect op hun mentale gezondheid. Zo laten de grote glasvlakken zoveel mogelijk natuurlijk daglicht binnen, waardoor er ook minder kunstlicht nodig is. De slimme binnenzonwering reageert automatisch op de stand van de zon, de binnentemperatuur en de aanwezigheid van de mensen. Verder is er ook een terras, bar en kantine, en hebben alle kantoorruimtes zicht op de groene parkzone.

Foto: AB InBev

Lees ook: Experts: 'Lasten eerlijker verdelen tussen bedrijven en burgers bij verduurzaming’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws