Nieuws Duurzaamheid

Beperkte kennis en financiële prikkels oorzaak vertraagde vergroening mkb

Meer dan één derde van de mkb’ers ziet momenteel niet de voordelen in van investeren in duurzame oplossingen, zo blijkt uit onderzoek van October Nederland onder bijna zeshonderd ondernemers. Bijna een kwart van de ondernemers weet niet wat de eigen CO2-afdruk is, en is niet bezig deze uitstoot te verminderen. Hoewel de overheid wel stuurt op verduurzaming, zijn de doelstellingen en eisen aan het mkb niet algemeen bekend bij de ondernemers.

Van onze redactie 9 november 2022

Verduurzaming mkb vertraagt october onderzoek

Afbeelding ter illustratie. Bron: Shutterstock.

Uit het onderzoek van het financieringsplatform blijkt dat het midden- en kleinbedrijf weinig kennis heeft met betrekking tot de criteria van environmental, social en governance (ESG). Slechts 34 procent is bekend met de eisen die binnenkort aan het mkb gesteld worden door de overheid.

,,Dat percentage is enorm laag”, constateert Luuc Mannaerts, ceo van October. ,,Ook klanten eisen steeds vaker dat bedrijven nadenken over en meten wat hun impact is op het milieu en de samenleving.”

Lees ook: 'Wetgeving staat klimaatambities bedrijven in de weg'

Voordelen arbeidsmarkt

Hoewel de voordelen voor veel ondernemers niet altijd bekend zijn, zien de onderzoekers duidelijke kansen. Veertig procent van de ondernemers ziet dat personeel wil bijdragen aan verduurzaming. Mannaerts: ,,Mensen willen niet meer werken voor een bedrijf dat maatschappelijk onverantwoord bezig is, zeker millennials en Gen Z. Retentie en werven van personeel wordt met actief beleid op duurzaamheid makkelijker."

Lees ook: Hoe vinden bedrijven nu personeel? Bij Willy is iedereen welkom: ‘Til niet te zwaar aan mismatch’

Tegelijk constateren de onderzoekers dat het voor veel ondenrmeers niet goed mogelijk is om te verduurzamen. De hoge kosten die daar vaak bij horen zijn niet altijd op te brengen. De benodigde buffers om te investeren in groene groei zijn door de coronacrisis en huidige energie- en koopkrachtproblemen verdampt.

Vergroeningsbeloning verwacht

57 procent van de ondernemers vindt dat het behalen van klimaatdoelstellingen vanuit overheidsinstanties moet worden beloond. Mannaerts: ,,Om ondernemers te stimuleren te verduurzamen is sinds deze week de borgstellingsregeling voor het mkb uitgebreid met een groene variant. Het garantiepercentage en de kosten zijn vergelijkbaar met de corona variant."

,,De omvang is vooralsnog 200 miljoen euro en daarmee laat de overheid een grote kans liggen om de urgentie te benadrukken. Met 1 procent van het jaarlijkse financieringsbedrag gaan we het mkb niet verduurzamen. Een grotere prikkel is noodzakelijk. De wens vanuit het mkb is er wel, nu nog de juiste voorlichting en stimulans vanuit de overheid.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws