Aangeboden door MKB010>>Next

Branded Content Duurzaamheid

MKB010>>Next: 'Teruggeven is het nieuwe circulair'

‘Zaken die je zorgen baren, kun je beter laten varen’. Dat neemt Wesley Dos Santos heel letterlijk met zijn bedrijf iKapitein in Delfshaven. Bezoekers kunnen er met een plezierbootje de Rotterdamse wateren op terwijl ze zwerfafval verzamelen. De creatieve oprichter wil zoveel mogelijk mensen bewegen om bewust met de omgeving om te gaan, het liefst op een leuke manier. ,,Met schoonmaakacties zamelen we soms wel 52 kilo per dag in.”

Adriënne Peters 23 mei 2022

MKB010 next ondernemen Teruggeven is het nieuwe circulair

Wesley Dos Santos wil zoveel mogelijk mensen bewegen om bewust met de omgeving om te gaan, het liefst op een leuke manier. Foto: MKB010>>Next

Die zin van de Rotterdamse stadsdichter Derek Otte siert de voorkant van iKapiteins ecoboot. De boot werd in 2018 bedacht vanuit de wens om het water in de stad meer te benutten én iets te doen voor de maatschappij. Dos Santos vertelt: ,,We hebben zoveel water in en om Rotterdam, het is zonde om dat alleen te gebruiken voor vrachtvervoer. Ik wilde meer levendigheid op het water creëren, met mensen die een leuke tijd hebben. Tegelijkertijd stoorde ik mij enorm aan de rommel en viezigheid in het water.” En zo werd één en één drie. Bij iKapitein huren bezoekers een sloep voor een gezellig uitje. De ingebouwde vuilvanger vist ondertussen afval uit het water.

“Het zou mooi zijn als een tochtje met de boot blijvend inspireert om de omgeving schoon te houden”

Wesley Dos Santos, iKapitein in Delfshaven

Prijswinnend concept

Het is zijn doel om meer mensen bewust te maken. ,,Vanaf het water beleef je de stad heel anders. Ondertussen vis je vuilnis uit het water. Het zou mooi zijn als dat blijvend inspireert.” Met het concept won de jonge ondernemer al de Aardig Onderweg Award. Dat is een maatschappelijk initiatief van het Rotterdamse vervoersbedrijf RET voor mensen die de stad en regio mooier, slimmer en duurzamer maken. Dankzij deze prijs kon de ondernemer een prototype van de boot laten maken.

Digitaal voor een snelle start

Dos Santos startte zijn bedrijf digitaal, dus zonder standplaats of vaste verhuurlocatie. Hij had alleen een website en een reserveringssysteem. Eerst keek bij Rederij Spido welk systeem zij gebruikten, daarna belde hij een ontwerper en legde uit wat hij van plan was. Het technische deel van de website bouwde hij zelf. De eerste reserveringen kwamen al snel binnen. In die tijd ging hij voor een reservering op het desbetreffende tijdstip naar de afgesproken locatie in Delfshaven. Hij bespaarde op die manier op de kosten en kon ondertussen wel snel starten. Het bouwen van zijn ecoboot had iets meer voeten in aarde. ,,Een boot bouwen kon ik uiteraard niet zelf. Toch had ik wel ideeën en dan zijn er anderen die kunnen wat ik niet kan.”

Werelden samenbrengen

Inmiddels heeft zijn bedrijf een vaste plek in de haven, omdat hij ook een lunchplek opende. Bezoekers kunnen bij iKapitein terecht voor zowel de boten als de ‘bites’. Hij brengt daarmee werelden samen: de keuken is een mix van Nederlandse en Kaapverdische invloeden. Daarmee treedt hij in de voetsporen van zijn opa die vijftig jaar geleden als matroos en kok op een boot vanuit Kaapverdië naar Rotterdam voer.

“Ik wil focussen op mogelijkheden. We hebben in deze crisis gezien dat heel veel digitaal kan. En op het water is er ruimte, die heb ik benut”

Wesley Dos Santos, iKapitein in Delfshaven

Geen zee te hoog

Zijn ecoboot ging begin 2020 te water, vlak voor de eerste lockdown. De lunchplek opende hij tussen alle coronabeperkingen door. Hij haalt het Chinese woord voor crisis aan om te illustreren hoe hij deze periode heeft ervaren. ,,In het Chinees wordt crisis met twee karakters geschreven: het ene betekent gevaar, het andere mogelijkheden. Ik wil focussen op mogelijkheden. We hebben in deze crisis gezien dat er heel veel digitaal kan. En op het water is er ruimte, die heb ik benut. Mensen zochten naar iets leuks wat ze wel nog konden doen. Daarom heb ik juist in deze tijd uitgebreid met waterfietsen en supboarden. Dat is helemaal milieuvriendelijk en CO2-neutraal.”

Nieuwe boten in aantocht

In 2022 wil iKapitein investeren in minimaal twee nieuwe elektrische boten, met ruimte voor tien personen per boot. Daarnaast verklapt de ondernemer nog dat hij wil uitbreiden naar Schiedam. Ook daar is er volgens hem behoefte om het water op circulaire wijze levendiger te maken. De nieuwe boten zullen technisch iets anders in elkaar zitten. Ze krijgen geen vuilvanger, omdat die nog niet naar behoren werkt. Het vergt extra investeringen om dat systeem goed werkend te krijgen.

Vissen voor een prikkie

Bezoekers kunnen op de nieuwe boten zelf aan de slag met de prikstok, meerdere bakken voor gescheiden afval én een weegschaal. ,,We wegen het afval bij terugkomst”, legt Dos Santos uit. ,,Hoe meer iemand ophaalt, hoe meer korting we geven voor de volgende vaart. Dat is leuk om te doen als teamuitje onder collega’s, of voor de teamspirit onder vrienden.” Het is de bedoeling om met het afval nieuwe producten te maken zoals speeltoestellen of waterflessen.De ondernemer zoekt daar nog een partner voor.

“Ik wil kinderen laten zien wat het betekent als je plastic in het water gooit. En hen laten nadenken hoe we het probleem kunnen oplossen”

Wesley Dos Santos, iKapitein in Delfshaven

Circulair ondernemen is iets terugdoen voor anderen

Circulair ondernemen gaat voor Dos Santos om meer dan hergebruik van spullen. Hij wil vooral iets teruggeven. Daarom heeft hij plannen voor de aanleg van een steiger in Delfshaven. ,,Nu zijn er nog niet veel openbare opstapplekken in de wijk, maar wat mij betreft kan straks iedereen gebruikmaken van de steiger. Ik denk bijvoorbeeld aan ondernemers die een supschool willen beginnen.” Op die manier wil hij iets teruggeven aan de buurt en wil hij andere ondernemers de ruimte geven om ook hun business te starten. Tegelijkertijd wil hij andere ondernemers stimuleren om er op dezelfde manier over na te denken. ,,Geef weer terug zodra je dat kan. Niet alles hoeft meteen iets op te leveren, het komt vanzelf weer bij je langs.”

Jong geleerd

Hij wijst er ten slotte op dat circulair denken er wat hem betreft al zo vroeg mogelijk in zou moeten zitten. Daarom start hij met een subsidie van Citylab010 een bewustwordingsprogramma op scholen. ,,Op drie basisscholen ga ik kinderen van groep 7 en 8 vertellen over mijn ondernemerschap. Ik wil ze laten zien wat het betekent als je plastic in het water gooit. En hen laten nadenken over wat je met dat afval kunt doen. Of ze vragen hoe zij denken dat we het probleem kunnen oplossen.” Vervolgens gaan de kinderen het water op, om vuilnis te vissen met de boot. De derde dag denken ze na over oplossingen om te voorkomen dat er meer plastic in het water terecht komt. De kinderen met de beste oplossing ontvangen een trofee die ondernemers in het Merwevierhavengebied maken van het bruikbare afval. ,,En zo is de cirkel weer rond, besluit Dos Santos.”

TIPS

van Wesley voor digitaal en circulair ondernemen met jouw bedrijf:

  • Denk groot in ideeën, maar begin klein in de uitvoering. Het is makkelijker om digitaal te starten met bijvoorbeeld alleen een website zonder fysieke locatie. Je kunt dan snel handelen, je bent flexibel en je houdt de kosten laag.
  • Kijk in tijden van crisis naar mogelijkheden om in te investeren. Maak keuzes en zie daarin de kansen. Doe het goed of doe het niet, bijvoorbeeld door de gebruikerservaring met een sterk ontwerp te optimaliseren.
  • Kijk hoe andere ondernemers het doen, zoals iKapitein keek naar de reserveringssystemen van Rederij Spido.
  • Bedenk hoe je binnen jouw branche circulair kunt werken. Dat hoeft niet meteen groots te zijn; als iedereen een beetje doet, is er al veel mogelijk.

Heeft het verhaal van Wesley je geïnspireerd en wil je ook aan de slag met digitaal, duurzaam en circulair ondernemen? Kijk hier voor inspiratie, bijeenkomsten en tools.