Aangeboden door ING Nederland

Branded Content Duurzaamheid

Duurzaamheid in de overtreffende trap: Hotel Jakarta in Amsterdam

Je waant je in een luxueus oord in de tropen, maar in werkelijkheid ben je in één van de eerste energieneutrale hotels die ons land rijk is. Hotel Jakarta ligt op het Java Eiland in Amsterdam. Loop binnen en je bent het middelpunt van een duurzaam paradijs. Een project dat twee jaar geleden is gestart door hotelechtpaar Westers, mogelijk gemaakt door financiering van ING Groenbank.

De Ondernemer 18 oktober 2019

‘Duurzaamheid’ en ‘energieneutraliteit’: twee termen waar ondernemers tegenwoordig niet meer onderuit komen. Dat duurzaam niet betekent dat je inlevert op service, bewijzen Jennifer en Harry Westers, eigenaren van WestCord Hotels. Zij zijn verantwoordelijk voor Hotel Jakarta.

Aantrekkingskracht op bedrijfsleven

Jennifer Westers vertelt over de aantrekkingskracht van het hotel op het bedrijfsleven: ,,De bedrijven die bij ons gasten onderbrengen vinden duurzaamheid erg belangrijk. Ze willen samenwerken met andere duurzame bedrijven. Dit is een hotel dat duurzaamheid in de overtreffende trap in zijn DNA heeft. Dat heeft absoluut effect op zakelijk gebied.” Harry Westers: ,,Het hotel is voor 80 procent opgebouwd uit hout, waaronder veel bamboe. Dat groeit een meter per dag en de productie ervan is niet belastend voor het milieu. Het is veel meer van deze tijd.”

De duurzame aspecten van het energievriendelijke gebouw zijn ook terug te vinden in de 200 kamers die het hotel telt. De voorkant van de kamers bestaat compleet uit glas, waardoor er veel daglicht binnenkomt. In het balkon van elke kamer is een zonnepaneel verwerkt. Zo wordt op een slimme en duurzame manier de badkamer verwarmd. Het groene aspect zie je terug tot in de kleinste details. Zo gaat het gebruikte beddengoed naar een wasserette waar geen chemicaliën worden gebruikt. Een heerlijk diner nuttigen in het hotel? Ook dat gaat uiterst efficiënt en duurzaam. Er wordt zo min mogelijk weggegooid in de keuken. De koks gebruiken zo veel mogelijk van het product in de gerechten en het kleine beetje dat overblijft, verdwijnt in de compost.

Lees ook: Planten zuiveren afvalwater: La Trappe, duurzaam gebrouwen trappist

Tropische binnentuin

Uitbuiken van het diner kan de hotelgast in de tropische binnentuin. De tuin, bestaand uit enorme bomen en geïnspireerd op de Indonesische wouden, is tot stand gekomen in samenwerking met de Hortus Botanicus, een botanische tuin in Amsterdam. De tuin wordt besproeid met opgevangen regenwater.

Opvallend is dat het hotel ook een publieke functie heeft, een nadrukkelijke eis van de gemeente Amsterdam. De buurtbewoners maken daar volgens Harry Westers dankbaar gebruik van. ,,We hebben altijd de visie gehad dat het hotel zich aanpast op de omgeving en dat het bestaansrecht wordt vergroot als het gebouw ook van toegevoegde waarde is voor de naaste omgeving.’’

Die toegevoegde waarde zie je volgens Harry Westers op meerdere manieren terug. Het restaurant en het terras zijn populair bij de bewoners van het nabijgelegen Java Eiland. Verder zijn ze welkom in het zwembad, de fitnessruimte en de beautysalon van het hotel. ,,Onze parel is Bakkerij Westers. Daar bakken we iedere dag vers brood en gebak. Ook komen de buurtbewoners er om te lunchen of een kopje koffie te drinken.”

Lees ook: Familiebedrijf zorgt voor omslag in wellness: duurzaam genieten in Thermen Berendonck

Groenverklaring

,,Het Hotel Jakarta-project was voor ons next level: de duurzaamheidsambitie, de uiterst complexe bouw, de openbare toegankelijkheid en het neerzetten van een onderscheidend hotel in Amsterdam”, somt Jennifer Westers de uitdagingen van Hotel Jakarta op. ,,Dat is allemaal gelukt. We hebben op alle fronten prijzen gewonnen. Maar uiteindelijk gaat het ons natuurlijk om de gast. De hotelgast, de gast in het restaurant en de gast uit de buurt. Op de enthousiaste reacties die wij terugkrijgen van onze gasten zijn we het meeste trots.’’

Dat aan duurzaam ondernemen ook een behoorlijk prijskaartje hangt, schrok het ondernemende echtpaar niet af. In Hotel Jakarta investeerden ze twee keer zoveel als in een ander hotel. Jennifer Westers: ,,Omdat Amsterdam een sterke toeristische markt is, kun je een hoge investering doen. Het verdient zich uiteindelijk terug, maar dat kan niet overal. De ING Groenbank had van onze duurzame plannen gehoord en kwam met een voorstel. Dat is mogelijk omdat duurzame projecten van deze omvang in aanmerking komen voor een groenverklaring. Daarmee kunnen ondernemers een lening met een lagere rente krijgen. Voor ons was het een welkome aanvulling.”

Westers heeft nog een laatste advies voor ondernemers met duurzame plannen. ,,Laat je niet afschrikken door de kosten. Verzamel deskundigheid om je heen en ga naar je bank, die heeft veel expertise in huis.’’

Op de duurzame tour

Ondernemers zijn bezig met het verduurzamen van hun bedrijf. Met behulp van innovatieve oplossingen leveren ze een bijdrage aan het verbeteren van onze leefomgeving. Omdat ze dit zelf belangrijk vinden, maar ook omdat hun klant dit verlangt.

Hoe je ook verduurzaamt, het kost altijd geld. Je investeert nu eenmaal in een oplossing die zich pas over enkele jaren terugverdient. ING stelt ondernemers in staat om hun duurzame ambities waar te maken. Met een passende financiering en met advies op maat.

Waar we kunnen, maken we graag het verschil. Samen met onze klanten. Wie zijn dat, die ondernemers die verduurzamen? Hoe doen ze dat en wat komt er op hun pad?
Vier ING-reporters gaan 'Op de duurzame tour' en ontdekken hoe ondernemers zich voorbereiden op de toekomst. Hoe word je duurzamer? En is verduurzamen duur?

Een tour langs ondernemers die hun bedrijf future proof maken. Met financiering van ING.