Nieuws Duurzaamheid

IMWI: Nederland kan in 2050 van het gas af

In 2050 moet heel Nederland van het gas af zijn, althans dat zijn de plannen van de regering. Dit is volgens Pieter Krijne, directeur van IMWI, best haalbaar. ,,Dat gaat niet veel extra kosten en het hoeft ook niet allemaal tegelijk, veel huizen zijn al aangesloten op collectieve verwarming”.

Joke Heikens | Foto: ANP 8 mei 2019

Gasmeter

IMWI (Infra, Maritiem, Warmte, Industrie) is een samensmelting van diverse bedrijven die in de pijplijnen en verwarming actief zijn. De laatste jaren is daar stadsverwarming bij gekomen. Frederik Jonker, overnamespecialist bij Marktlink, heeft onlangs de overname van een nieuw bedrijf voor IMWI begeleidt. Hij legt uit: ,,Door deze bedrijven samen te voegen, kunnen zij een totaaloplossing aanbieden. Schaalgrootte is in de inframarkt de sleutel voor groei.”

Personeel zelf opleiden

Door de overname van de andere bedrijven, gaan er geen banen verloren. ,,Integendeel”, zegt Krijne. ,,We hebben alle mensen hard nodig, er is momenteel een groot tekort aan goede vakmensen in heel Nederland. Het is lastig om mensen met technische kennis te vinden. Wij leidden onze mensen daarom intern op, ook als ze net van school komen.

Ook personeel dat geen ervaring heeft, maar wel in deze sector wil werken en er interesse voor heeft, is welkom. Wij zorgen ervoor dat ze de juiste kennis en opleiding krijgen, daar steken we veel tijd en moeite in. Installateurs en monteurs leiden we zelf op als dat nodig is. We zijn ook aanwezig op scholen en op beurzen om nieuwe mensen binnen te krijgen. Iedereen kan het vak leren, als ze het maar leuk vinden.”

CO2-neutraal

In de meeste huizen, staat nog een cv-ketel. Dat zorgt voor de uitstoot van CO2. Door restwarmte van fabrieken naar woonhuizen te leiden, gaat niet alleen bij fabrieken geen warmte verloren en onnodig CO2 de lucht in, maar vermindert dit ook de uitstoot bij woonhuizen.

,,Mensen hebben dan geen eigen ketel meer nodig, dat bespaart heel wat. Door het gas in Groningen was het heel makkelijk om huizen daarmee te verwarmen, dat was dè manier. Daar stappen we nu vanaf, want we halen steeds minder gas uit de bodem in Groningen. Dat komt ook door nieuwe inzichten, bijvoorbeeld dat we naar minder CO2 moeten en daarvoor kunnen we beter gebruiken wat er al is.”

MVO

Dat is goed voor het milieu, maar ook goed voor het bedrijfsleven. ,,We willen allemaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en hiermee doen we dat”, zegt Krijne. ,,Leuke bijkomstigheid is dat fabrieken hun restwarmte niet de lucht in stoten, maar er zelfs nog wat aan verdienen. Daarnaast is minder energieverbruik goedkoper voor bedrijven.

Wel moeten er andere pijpleidingen aangelegd worden, maar dat is niet per se een probleem. De leidingen moeten toch iedere dertig jaar vervangen worden, dus kun je dat nu meteen doen en kiezen voor kunststofleidingen die duurzaam en recyclebaar zijn. Dat geldt niet alleen voor de warmtenetten, maar ook voor het drinkwaternet waar wij ons ook op gaan richten.”

Lees ook: Klimaatondernemer: neem meer verantwoordelijkheid voor energieverbruik

,,De transitie die we moeten maken gaat niet vanzelf. Warmte moet beschikbaar zijn, maar niet op een snikhete dag. Dan hoeft de kachel niet aan. De restwarmte zou je op die momenten moeten opslaan om het in de winter weer op te halen. Dat kan bijvoorbeeld door het in de grond op te slaan. Warmtenetten worden steeds slimmer, dat is een heel belangrijk deel van de slag is die we moeten maken. Het kan ook steeds kleinschaliger. Vroeger had je nog 10.000 woningen nodig om de restwarmte van een fabriek kwijt te kunnen, nu kan dat met veel minder toe.”

Stadsverwarming - restwarmte

Ook de uitvoering verandert steeds. ,,Daar moet je voor kiezen. Je kunt gebruiken wat we al hebben, maar er zijn steeds meer ontwikkelingen. Door te kiezen voor stadsverwarming en het hergebruik van restwarmte, kun je echt een verschil maken. Het is een flinke klus, want er moeten zes miljoen huizen in Nederland van het gas af. In een kwart daarvan is een warmtenet de oplossing, dat betekent dat je voor die andere driekwart naar andere mogelijkheden moet zoeken.

Waar geen fabriek in de buurt staat of voor een afgelegen huis kun je wellicht kiezen voor volledig elektrisch of alternatieve energiebronnen. Uit studies is gebleken dat we 200.000 woningen per jaar van het gas kunnen halen. Daarnaast moeten er isolerende maatregelen genomen worden om woningen CO2-neutraal te maken.”

Veel drinkwaterleidingen stammen nog van vlak na de Tweede Wereldoorlog, ook daarin wordt een slag gemaakt. “We vervangen oude leidingen, van beton bijvoorbeeld, voor kunststofleidingen die duurzaam en recyclebaar zijn. Zo maken we alle leidingen in de grond milieuvriendelijk en herbruikbaar,” besluit Krijne.

Update: IMWI (Infra, Maritiem, Warmte, Industrie), de combinatie van de bedrijven KZ Meet- en Regelapparatuur (KZ) en Rombouts Kunststof Techniek (RKT) neemt coatingspecialist Van Dijk over. Met deze bedrijven ontstaat een sterke combinatie op het gebied van pijplijn coating en stadsverwarming, een groep met een gecombineerde omzet van circa €20 miljoen en 100 medewerkers.

Door restwarmte van fabrieken naar woonhuizen te leiden, gaat niet alleen bij fabrieken geen warmte verloren en onnodig CO2 de lucht in, maar vermindert dit ook de uitstoot bij woonhuizen.