Nieuws Duurzaamheid

Van techstudent naar ondernemer: nieuwe startup gaat markt op met extreem duurzaam woonhuis

Dag en nacht werkten studenten van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) aan een extreem duurzaam en slim huis. Nu is het zogenoemde ‘Casa-huis’ af en wordt het klaargemaakt voor de markt. De betrokken oud-studenten begonnen een startup.

Van onze redactie 4 april 2022

Antoine post casa TU EINDHOVEN

Antoine Post, van studenten naar ondernemer, voor het Casa-huis in Helmond. Foto: Rien Boonstoppel

Zes jaar geleden startte een aantal TU/e-studenten met het ontwikkelen van een extreem duurzaam huis. Het project liep geheel uit de hand. Het leverde niet alleen een ultraduurzame woningconcept op, maar ook twee nieuwe ondernemers: de voormalige TU/e-studenten Antoine Post (28) en Pau Brossa Rodriguez (24). Ze richten de startup, Integer Technologies, op om de woning door te ontwikkelen. Samen met het Eindhovense bouwbedrijf Hurks werken ze nu aan een betaalbare versie van het huis dat in grote aantallen kan worden gebouwd.

Lees ook: Dit bouwbedrijf stampt elk jaar een heel dorp uit de grond: 'Komt geen bouwvakker aan te pas'

,,De vraag naar duurzame woningen is sinds de start van het project alleen maar toegenomen. Nu koopt elk huishouden zijn eigen warmtepomp”, vertelt Post tegen het Eindhovens Dagblad. ,,Dat is inefficiënt. Een groot zonnedak kun je delen met meer appartementen. Dat zou je als prefab module in een woning kunnen schuiven.”

Het Casa-huis (Casa was de naam van het betrokken studententeam/red.) is berekend op een capaciteit voor drie appartementen. ,,We zijn daarmee veilig gaan zitten. Waarschijnlijk zullen de installaties wel op vier of vijf appartementen kunnen draaien.” Voor grotere woningcomplexen zou een tweede module met installaties kunnen worden ingebouwd.

Techstudenten worden regisseur van verduurzaming woningen

De twee oud-studenten worden tot hun eigen verrassing ondernemer. Post: ,,We hebben gemerkt dat er behoefte is aan een partij die alles aan elkaar kan knopen en als regisseur en aanspreekpunt optreedt. Daar renden andere partijen hard voor weg. Verder zullen de woningen moeten worden onderhouden en zullen in de toekomst nieuwe concepten nodig zijn. Over tien jaar zal er vraag naar iets anders zijn.”

Pau Brossa Rodriguez laat zien hoe op het dak van het Casa-huis zonnepanelen en - collectoren energie opwekken. Foto: Kees Martens/DCI Media

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws