Nieuws Duurzaamheid

Jochem Hes en Sjoerd Trompetter (Naïf): ‘Over vijf jaar net zo groot als Unilever’

Sjoerd Trompetter en Jochem Hes werden allebei net vader toen ze Naïf opbouwden. Ze zaten letterlijk en figuurlijk in de babyverzorging. Het werd hen al snel duidelijk dat de markt gedomineerd werd door grote namen die zich niet op kwaliteit richten, maar vechten om een plekje in het schap van de Albert Heijn. Daar willen ze met Naïf verandering in brengen.

Mandy Kraakman en Dennis Mensink (LIEF) 18 december 2020

Naif skincare duurzaam corporation

Jochem Hes en Sjoerd Trompetter zijn inmiddels met Naïf actief in veertien landen. Foto: redactie

VOORPUBLICATIE LiEF

Dit is een deel van het interview met Jochem Hes en Sjoerd Trompetter, dat in het geheel te lezen is in het boek LiEF. Daarin vertellen ondernemers wat duurzaam ondernemerschap voor hen inhoudt, welke uitdagingen het oplevert en wat ervoor nodig is om van een goed initiatief een succesvolle onderneming te maken. De Ondernemer publiceert meerdere interviews uit het boek.

Natuurlijke producten van topkwaliteit die veilig zijn voor kinderen en waar ouders blij van worden: dat is de rode draad van Naïf dat nu al in veertien landen actief is. ,,We willen de volledige markt meekrijgen, want de cosmetica-industrie hangt aan elkaar van loze beloftes.”

Lees ook: Waarom handgeschreven kaartjes voor Naïf internationaal succes oplevert

Eerste plasticvrije wipes

Hes: ,,We kwamen erachter dat elk pakje babywipes voor zeventig procent uit polyester bestaat. Dat zijn twee lege petflessen. Onlangs hebben wij als eerste plasticvrije wipes gelanceerd. We zijn continu op zoek naar categorieën en producten waarmee we het verschil kunnen maken. Neem bijvoorbeeld zonnebrand. De gehele markt is verzadigd met chemische filters. Wij hebben een bescherming ontwikkeld met mineralenfilters. We zetten in eerste instantie dus volledig in op het optimaliseren van onze producten en niet op duurzaamheid, want dat is ook niet de reden dat mensen bij ons kopen. Sinds kort zijn we ook officieel B Corp-gecertificeerd. De impact die je maakt, wordt steeds groter. Dat werkt verslavend.”

,,We werken samen met ziekenhuizen, waardoor vroedvrouwen onze wipes kunnen gebruiken bij pasgeboren baby’s”

Jochem Hes, mede-oprichter Naïf

Radicale keuzes maken

Hes: ,,Hoe romantisch het ook klinkt; vaderschap is het moment waarop je nieuwe wegen in slaat. Ik heb nu vier kinderen en bij de geboorte van elk kind heb ik een radicale keuze gemaakt. Dat had Sjoerd ook. Wij kennen elkaar al van voor het ondernemen. Op papier is onze taakverdeling duidelijk: Sjoerd is meer technisch en ik meer commercieel, maar in de praktijk is dit minder strak. Als je een eigen bedrijf hebt, moet je namelijk over alle aspecten iets weten. We weten wel allebei van elkaar waar de ander beter in is. Onze vrouwen zijn ook nog eens beste vriendinnen. We gaan een aantal keer per jaar uit eten met zijn vieren en dan dwingen we onszelf om het niet over werk te hebben. Hoe groter we worden, hoe beter we het gescheiden kunnen houden.”

Lees ook: WieZetJijOpEen.nu: ook Seepje en Naïf roepen op tot sociaal werkgeverschap

Influencers en partnerships

Hes: ,,Public relations is heel belangrijk voor ons. Er bestaat wat ons betreft geen slechte pr. We willen continu in de juiste blaadjes staan en gepromoot worden door de juiste influencers, maar onze consumenten moeten wel écht iets hebben aan de content die we aanbieden. Ook nemen we deel aan consumentenbeurzen, want daar loopt letterlijk onze doelgroep rond. Partnerships zijn ook erg belangrijk voor ons: samenwerken met ziekenhuizen bijvoorbeeld. Zo kunnen vroedvrouwen onze wipes gebruiken bij pasgeboren baby’s.

In onze marketing mag het duurzame eigenlijk wel nog meer naar voren komen, maar onze consument vertrouwt er bij ons al op dat het op dat gebied goed zit. Zij leggen die verantwoordelijkheid bij ons neer, zodat zij zelf niet voor chemicus hoeven te spelen. Maar we moeten hen wel vertellen wat we precies verbeteren in de keten, anders kunnen zij dat natuurlijk nooit weten. In het begin waren we hier erg bescheiden in, maar nu gaan we ons duurzame karakter groter uitmeten. We gaan liever voor lichtgroen met een breder bereik, dan voor een klein stipje donkergroen.”

,,De omzet die we nu in een maand draaien, is even groot als de jaaromzet van Naïfs tweede levensjaar"

Sjoerd Trompetter, mede-oprichter Naïf

Unilever en Rituals

Trompetter: “Voor ons is groei duidelijk een doel op zich. We willen heel groot worden in de komende vijf jaar, zodat we gelijk opgaan met de grote jongens als Unilever en Rituals. Nu bevinden we ons in de scale-upfase. De omzet die we nu in een maand draaien, is even groot als de jaaromzet van Naïfs tweede levensjaar. Dat geeft een enorme kick, maar is tegelijkertijd eng, want hoe gaan we dat in hemelsnaam volgend jaar opnieuw doen? We hoeven niet per se honderd miljoen euro omzet te draaien, maar willen vooral meer impact maken en de markt verbeteren.”

LiEF: het duurzame vervolg op bestseller LEF

Wat maakt sommige impactondernemers succesvoller dan andere? Hoe verenigen topondernemers als Jaap Korteweg (De Vegetarische Slager), Merijn Everaarts (Dopper), Maurits Groen (WakaWaka, Kipster) en Henk-Jan Beltman (Tony’s Chocolonely) groen en poen in hun bedrijf? Mandy Kraakman en Dennis Mensink (beiden Mediatic) voelden bijna dertig ondernemers aan de tand en stuitten op mooie verhalen én inzichten. Het boek is te bestellen via de webshop.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.