Nieuws Duurzaamheid

Polderboeren duiken zelf in wereld van windenergie

Boeren in de polders tussen Oss en Den Bosch willen een lokaal gedragen windmolenpark opzetten. Projectontwikkelaars die gouden bergen beloven, daar moeten ze niks van hebben. Deze mensen geloven dat windenergie lokaler en socialer kan, schrijft Brabants Dagblad.

Peter van Erp | Foto: Ruud Rogier 26 mei 2017

Polderboeren windenergie

Als Maurice Hanegraaf op zijn erf naar het oosten kijkt, ziet hij in de verte het vierkante silhouet van Agrifirm aan de Osse haven, in het zuidwesten is de toren van het provinciehuis in Den Bosch duidelijk herkenbaar en in het noordwesten ziet hij 's avonds de verlichte brug bij Zaltbommel. ,,Mensen die hier niet bekend zijn, staan ervan te kijken hoe uitgestrekt het hier is. Ik noem dit ook wel klein-Flevoland."

Tekenen bij het kruisje

De polder ten noorden van Oss is zo vlak als een biljartlaken en daarmee een ideaal gebied voor het opwekken van windenergie. Dat lijken steeds meer partijen te ontdekken. Grondeigenaren troffen al twee verschillende projectontwikkelaars op de stoep die met contracten liepen te wapperen. Tekenen bij het kruisje en daarna jaarlijks een stevige vergoeding opstrijken, dat is het verhaal waarmee de ontwikkelaars de boeren over de streep proberen te trekken. Alleen kunnen ze op dit moment nog niet met zekerheid zeggen waar de windturbines precies komen. Met een beetje pech komt de stalen mast met wieken wel naast je huis te staan, maar op grond van de buurman.

Impact

,,Kun je je voorstellen wat voor effect zoiets heeft op een buurt", zegt Corné van der Doelen. ,,De impact van een windmolenpark is enorm. Niet alleen voor buurten, maar ook voor verenigingen en hele dorpsgemeenschappen. Wij willen voorkomen dat hier mensen uit elkaar gedreven worden."

Geen verliezers

Natuurlijk, als ondernemers zien de boeren die samen een werkgroep hebben gevormd ook kansen om een welkome bron van inkomsten aan te boren. Maar als iedereen voor zijn eigen kansen gaat, is de kans levensgroot dat er een groep 'winnaars' en 'verliezers' ontstaat. En die laatstgenoemde groep heeft dan alle reden om de plannen te gaan dwarsbomen.

Handen ineen

Het is juist de sociale samenhang die de boeren tot hun initiatief bracht om de handen ineen te slaan. De projectontwikkelaar probeerde iedereen te laten zwijgen over het aanbod dat op de keukentafel was gelegd, maar tijdens verjaardagen en andere samenkomsten ging het verhaal als een lopend vuurtje rond. En al snel werd ontdekt dat ook grondeigenaren aan de andere kant van de polder waren benaderd. De bedenkingen werden gedeeld en zo ontstond de werkgroep die zich ging verdiepen in de wereld van de windturbines.

Lees ook: Hoe de stoppersregeling creativiteit van boeren aanjaagt

Adviseur

Lastige materie, zo ontdekten ze. ,,Voor elk antwoord dat we vinden krijgen we vaak twee vragen terug", beschrijft Van der Doelen. Toch zetten ze door. Er is onder meer een adviseur in de arm genomen die in Gelderland een kleinere variant van een lokaal gedragen windmolenpark tot stand heeft gebracht.

Belangrijke stappen

Dit jaar nog moeten er belangrijke stappen worden gezet. In juli wordt duidelijk hoe de gemeenten Oss en Den Bosch verder willen met de gezamenlijke polder als wingebied voor windenergie. De werkgroep hoopt dat het collectief de kans krijgt om op de ingeslagen weg door te gaan. Martino van den Hurk: ,,Wat we in ieder geval geleerd hebben is dat een windmolenpark niet tot verdeeldheid hoeft te leiden. Het kan lokaler en socialer."

Wat we in ieder geval geleerd hebben is dat een windmolenpark niet tot verdeeldheid hoeft te leiden. Het kan lokaler en socialer.

Martino van den Hurk