Nieuws Duurzaamheid

Startup Ozarka haalt duurzame afhaaldienst DeliverZero naar Nederland

De startup Ozarka, dat herbruikbare etensbakjes in de horeca biedt, is met nieuwe investeerders van grote techbedrijven en de licentie van DeliverZero een nieuwe fase ingegaan. 'Voor deze duurzame oplossing gaan restaurants ook veel minder commissie betalen dan aan de bekende thuisbezorgplatforms', zegt oprichter Beth Massa.

Suzanna Timmer 7 augustus 2021

Beth Massa Deliver Zero container

Ozarka staat open voor samenwerking met alle horeca die over willen op het systeem van herbruikbare bakjes. Foto's: Ozarka

Ozarka begon twee jaar geleden met het ambitieuze plan om eenmalig gebruikt plastic zo veel mogelijk in de ban te doen. Oprichters van het bedrijf zijn het Amerikaanse stel Beth en Michael Massa dat in Nederland woont. Het echtpaar zegde voor dit ideaal hun topbanen op.

Ozarka is een volgens Beth volledige oplossing voor iedere producent in afhaal- en bezorgmaaltijden die wil switchen van wegwerp- naar herbruikbare verpakking. ,,Wij bieden herbruikbare maaltijdverpakkingen aan en zorgen ook dat deze blijven circuleren en wassen en ontsmetten de bakjes voor hergebruik. Daarvoor hanteren we een gebruikersvergoeding.''

Lees ook: Nederlandse horeca-startup Orderli treedt in voetsporen van Airbnb

Wet verbiedt sinds kort vormen van wegwerpplastic zoals wegwerpborden en bestek

Een nieuwe wet verbiedt sinds deze zomer sommige vormen van wegwerpplastic, zoals wegwerpborden en bestek. Dat sluit aan bij de ambities van Ozarka, zegt Beth Massa. Al is ze kritisch. ,,Deze wet is weliswaar een begin, maar gaat echt nog niet ver genoeg als je bedenkt dat er in Nederland jaarlijks voor meer dan 2,5 miljard euro wordt besteed aan afhaal- en bezorgmaaltijden en bedrijfscatering. Ook worden in Nederland jaarlijks naar schatting ruim 1,7 miljard maaltijdcontainers na eenmalig gebruik weggegooid.''

''Toen tijdens de lockdown alle horecagelegenheden gesloten waren, vroegen we ons twee dingen af: hoe kunnen we de horeca helpen te overleven en hoe kunnen we dat op een duurzame manier doen?''

Beth Massa, Ozarka

Sinds begin dit jaar heeft Ozarka Yvonne de Jager als businessconsultant aangetrokken voor verdere ontwikkeling van het bedrijf op de Nederlandse markt. Een belangrijke stap is het verkrijgen van de licentie van DeliverZero. Het succesvolle New Yorkse bedrijf is een platform voor afhaal- en bezorgmaaltijden, vergelijkbaar met de bekende spelers. Met dat verschil dat het eten wordt geserveerd in herbruikbare verpakkingen.

Nadat de verpakkingen zijn gebruikt, kunnen consumenten ze weer inleveren bij ieder deelnemend restaurant. Om dat nog aantrekkelijker te maken, bedenkt DeliverZero allerlei concepten, zoals inleverpunten bij supermarkten. ,,Daar waar je als consument sowieso al komt dan kun je ook meteen het gebruikte verpakkingen inleveren.''

'Horeca hoeft zich dankzij DeliverZero niet druk te maken over de vele wegwerpmaterialen'

,,DeliverZero was eigenlijk onze reactie op de hele coronaperiode'', gaat Beth verder. ,,Toen tijdens de lockdown alle horecagelegenheden gesloten waren, vroegen we ons twee dingen af: hoe kunnen we de horeca helpen te overleven en hoe kunnen we dat op een duurzame manier doen? Zo konden we de licentie binnenhalen. We kunnen horeca hiermee een nieuwe ervaring bieden. DeliverZero heeft voordelen voor het restaurant zelf, dat veel minder commissie betaalt dan aan de bekende thuisbezorgplatforms. Daarnaast hoeft de horeca zich niet druk te maken over de vele wegwerpmaterialen.''

Beth Massa, samen met haar man oprichter van Ozarka.

Beth Massa noemt het traditionele systeem van afhaal- en bezorgmaaltijden ‘kapot’. ,,De commissies die restaurants moeten afdragen aan de traditionele platformen zijn gigantisch, waardoor hun winstmarge onder druk komt. Consumenten klagen steeds meer over eten dat te laat wordt gebracht, waardoor het eten al koud is. Ze rekenen dat vaak de restaurants aan, in plaats van de bezorgers. Die staan onder druk om het eten op tijd af te leveren en scheuren op hun fiets of brommer door de stad met gevaar voor zichzelf en andere weggebruikers. Wij geloven daarom dat horeca-eigenaren en de consument klaar zijn voor deze oplossing.’

Ozarka is begonnen met een soft launch in Amsterdam voor DeliverZero. ,,Momenteel werken we samen met vijf restaurants die dit systeem gebruiken en testen. Nu verbeteren we de backend van het systeem en we verwachten het snel te kunnen leveren aan meer dan honderd restaurants in Amsterdam en daarna de rest van Nederland.''

Ozarka staat open voor samenwerking met horeca die over willen op systeem van herbruikbare bakjes

De startup staat open voor samenwerking met alle horeca die over willen op het systeem van herbruikbare bakjes. Massa zegt dat de consumentenervaring wel echt op de eerste plaats staat. ,,We willen eigenlijk dat het voor de consument een zo natuurlijk mogelijk proces is om ons systeem te gebruiken. Het enige verschil is dat ze hun bakjes terugbrengen of houden voor hergebruik. Er komt nog een derde mogelijkheid bij. In de nabije toekomst moet je de bakjes kunnen inleveren bij een automaat in je buurt, vergelijkbaar met een statiegeldautomaat. We willen mensen ook motiveren om zelf hun eten op te halen in plaats van te laten bezorgen. Op deze manier bedank je de chef in plaats van de bezorger.''

''Het is tijd voor een disruptieve oplossing. Door corona is er nog meer behoefte aan eten afhalen en wij zien dat deze trend zich voortzet''

Beth Massa, Ozarka

Er is veel interesse van investeerders, zegt de Amerikaanse. Om het bedrijf te beginnen, moesten de ondernemers al het eigen vermogen inzetten. Dat is nu helemaal anders. Rijkswaterstaat hielp Ozarka twee jaar geleden met een pilot in een Amsterdamse horecagelegenheid. Een jaar geleden kreeg het bedrijf in een eerste investeringsronde snel 240.000 euro bij elkaar. Nu een jaar later is er een tweede ronde bezig, waarmee Ozarka minstens 500.000 euro gaat ophalen. Investeerders die volgens Massa allemaal mensen zijn die aan de top van techreuzen als Google, Nvidia, Microsoft, Amazon, Apple en Facebook staan.

,,Ze komen allen uit mijn netwerk. Ik kende ze al persoonlijk kende voordat ik met Ozarka begon.'' Zo noemt ze serial entrepreneur Joe Wilson, ex-topman bij Microsoft en zogenaamd 'entrepreneur in residence' bij Techleap.nl, dat hij samen met Prins Constantijn leidt. ,,Hij is naast investeerder ook onze mentor. We hebben heel veel aan zijn expertise. Die grote namen zijn voor ons een teken dat we snel mainstream kunnen worden. Het gaat ons helpen schaalvergroting te behalen.''

Pilot van start in Landsmeer waar inwoners al veel met duurzaamheid bezig zijn

Binnenkort begint een grootschalige pilot met DeliverZero in Landsmeer – dichtbij Amsterdam - voor de inzet van herbruikbare bakjes. Waarom Landsmeer? Massa: ,,Het is een representatieve gemeente, omdat de inwoners al heel erg met duurzaamheid bezig zijn. Ze houden zich actief bezig met scheiden van afval en het volledig vuilnisvrij houden van hun dorp. Ons doel is om alle restaurants aan te laten sluiten. Het winkelcentrum ligt daar heel centraal en is dus zeer geschikt om een DeliverZero-retourpunt neer te zetten. De bakjes worden voorzien van een streepjescode, zodat we goed kunnen zien waar ze vandaan komen.''

Alle ogen zijn nu gericht op die komende pilot. Zowel vanuit de landelijke overheid als de gemeentes. Massa: ,,Het is tijd voor een disruptieve oplossing. Door corona is er nog meer behoefte aan eten afhalen en wij zien dat deze trend zich voortzet.''

Lees ook: Plastic om komkommer? Daar gaat Pieter Pot niet mee akkoord

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws