Aangeboden door Eneco Zakelijk

Nieuws Duurzaamheid

Zo verduurzaamt Nathalie Damen, terwijl ze blijft doen waarin ze goed is: ‘vis bakken, klanten blij maken’

Niks vrijblijvend, verduurzaming wordt ondernemers vaak opgelegd door de overheid. Hoe pak je dat op een slimme manier aan? Nathalie Damen van Havenpaleis en Vispaleis Scheveningen vertelt hoe zij haar bedrijf verduurzaamde, zonder haar dagelijkse business uit het oog te verliezen. “Ik kon blijven doen waarin ik goed ben: visjes bakken, klanten tevreden houden, mensen blij maken.” Wil je zelf ook stappen zetten om te verduurzamen én geld te besparen? In deze whitepaper vind je 5 tips om die twee stappen te combineren

Van onze redactie 16 september 2020

Nathalie damen vispaleis eneco

Ondernemers schakelen steeds meer om naar duurzame energie. En de komende jaren krijgt iedereen ermee te maken. Deels omdat het moet, bijvoorbeeld als gevolg van wetgeving. Maar vaker nog omdat het kansen biedt. In deze serie video’s in samenwerking met Eneco vertellen ondernemers tegen schrijver/columnist Özcan ‘Eus’ Akyol over hun ‘omdatjes’.

Haar vader begon ooit een haringkar in de straat. Nu runt Nathalie Damen aan de Doctor Lelykade twee cafetaria’s met uitgebreid vismenu: Havenpaleis en Vispaleis Scheveningen. “Mijn vader is elf jaar geleden overleden. We treden vol trots in zijn voetsporen”, zegt zij tegen schrijver/columnist Özcan ‘Eus’ Akyol. Bekijk de video hieronder.

Duurzaamheid wordt je tegenwoordig als ondernemer vaak opgelegd. Nathalie Damen weet er alles van. Hoe pak je dat aan en hoe ga je ermee om? De visondernemer krijgt bijvoorbeeld ook te maken met het EU-verbod op wegwerpplastic. Vanaf 2021 zijn plastic wegwerpartikelen zoals rietjes, bestek en borden, verboden. Hetzelfde geldt voor de vis- en patatbakjes van Havenpaleis en Vispaleis Scheveningen.

De viszaken stappen daarom over op bakjes van karton, of beter gezegd: pulp. “Als deze bakjes in het water vallen, kunnen de vissen ze opeten.” De visondernemer heeft echter haar bezwaren. De kartonnen bakjes zijn nog onvoldoende doorontwikkeld, volgens de eigenaar. “Als je bakjes warm of vochtig worden, bijvoorbeeld doordat er vis op ligt, blijft er niets van over. Het karton kan bovendien gaan afgeven.”

De bakjes zijn daarnaast prijziger voor haar en voor de klant: een kartonnen bakje kost 9 cent, tegen 3 cent voor een ‘good old’ plastic bakje. “Keer duizend bakjes, vind ik dat veel.” Duurzaam is voor Damen dus ook duurder. Toch vindt zij het de moeite waard om om te schakelen: “Ik kies voor het milieu, maar ik wil wel dat de bakjes goedkoper worden.” Wil jij ook geld besparen en het milieu helpen? In deze whitepaper vind je 5 tips om die twee stappen te combineren

Inzichtelijke maatregelen

De visondernemer krijgt verder te maken met de energiebesparings- en informatieplicht, met als gevolg dat ze besparende maatregelen moet nemen én inzichtelijk maken aan de overheid. Welke maatregelen zij heeft genomen? De gasontbranders in de zaak zijn vervangen voor led-verlichting, ze heeft vloerverwarming, twee keer dubbelglas en elektrische schuifdeuren. “Bij fris weer, gaan ze niet helemaal open, zodat de warmte binnen blijft.” En de koeling schakelt zichzelf uit als je de deur van de vriescel opendoet. “Daarmee ga je onnodig energiegebruik tegen.”

Deze maatregelen heeft de visondernemer niet allemaal zelf uitgezocht. Zij heeft de hulp ingeroepen van een energiecoach van Eneco. “Zo’n expert komt naar je zaak en kijkt wat je zelf kunt veranderen.” Dat heeft geleid tot nuttige tips, waarmee Damen energie én geld kon besparen. “We hebben op zijn advies led-verlichting aangebracht en gaan er nog voor zorgen dat de lampen op de toiletten automatisch aanspringen dankzij een infrarood sensor. Dan brandt het licht alleen als er iemand op het toilet is.”

Online energiecoach

Damen kan het energieverbruik van haar zaken bovendien monitoren op het persoonlijke dashboard van de online energiecoach. En ze kan met een druk op de knop inzicht geven in het effect van de maatregelen als de overheid daarom vraagt wegens de informatieplicht.

Haar advies? Huur een energie expert in die bij je bedrijf langskomt om naar je energiesituatie te kijken. Zo’n energiecoach voorziet je van goede tips, maar nog belangrijker: je kunt jezelf blijven bezighouden met je dagelijkse business. “Een energiecoach neemt je zoveel zorgen uit handen dat ik alleen hoef te denken: hoe ga ik die kibbeling vandaag weer bakken.”